MLADIĆ KOJI ODLAZI U ŠVEDSKU OBJASNIO ŠTO BI GA ZADRŽALO U HRVATSKOJ: / 'Politika nam sliči na cirkus'

Image
Foto: Dnevnik.hr

Mladi stolar iz Hrvatske odlazi raditi u Švedsku za šest puta veću satnicu

27.12.2017.
13:25
Dnevnik.hr
VOYO logo

Četiri stolara napuštaju stalni posao u jednoj zagrebačkoj tvrtki i odlaze raditi u tisuću kilometara daleki Malmö. Antuna Marčana, njegova prijatelja Tomislava i još dvojicu kolega boljim uvjetima rada privukla je jedna švedska kompanija koja gradi montažne drvene kućice.

"Ovdje mogu uvijek raditi za nekih 4-5 tisuća kuna i životariti bez mogućnosti da si kupim neki stan, automobil ili bilo što drugo", kaže Marčan, dodajući da ponajprije ide zbog toga da ima bolji život i za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj 25 kuna po satu, a u Švedskoj 150

Računica je sasvim jasna, dok Antuna u Hrvatskoj plaćaju 25 kuna po satu, u Švedskoj će zarađivati 150 kuna, a još mu je k tome osiguran smještaj i plaćen prijevoz. Kada bude odlazio na odmor u Hrvatsku, dobivat će i dodatnih 1500 kuna za troškove puta.

Dvadesetjednogodišnji Antun zna što bi ga zadržalo u Hrvatskoj. "Da možeš nešto uštedjeti, to bi bila jedna stvar. A druga stvar da se malo popravi stanje u državi s tom politikom, jer to danas stvarno sliči na cirkus", kaže Marčan za Dnevnik.hr. Dodaje da ne razmišlja kada i kako će se vratiti, već kako bi mu se u Švedskoj mogla pridružiti i djevojka da tamo osnuju obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUP: Potrebne mjere koje će demotivirati odlazak radnika

Domaćim poslodavcima ionako nedostaje kvalitetne radne snage, a odlasci u inozemstvo dodatni su udarac. Tvrde da nije problem samo u visini plaće. "Pitanje je i perspektive, očekivanja u budućnosti i to je ono o čemu trebamo sjesti svi mi, i Vlada, i sindikati. i poslodavci, te naći pametne mjere ili akcije kako bi ljude demotivirali da idu van", kaže Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo