MLADI HRVATI NAKON POTRESA PROMIJENILI INTERESE: / Udvostručio se broj srednjoškolaca koji žele upisati ovaj faks

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

'Potražnja u ovom dijelu potresnog inženjerstva, obnove konstrukcija, infrastrukture, zaštite okoliša, prometnica tu su investicije velike'

18.4.2021.
21:30
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu održan je GRADify, prvi sajam poslova. Zbog epidemiološke situacije Sajam je održan online, tvrtke su dobile priliku predstaviti se studentima, a studenti priliku dobiti informacije o mogućem zaposlenju. Peta godina na građevinskom fakultetu pravo je vrijeme za studentske poslove, prakse ali i prva zaposlenja. Iako ne strahuju za budući posao, pitanja imaju puno, javlja RTL.

"Važno je da znamo čime ćemo se baviti, da ne nosimo kave već da radimo konkretno nego da širimo znanje", rekla je studentica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Helena Majetić. "Ne bojim se za pronalazak posla nakon diplomiranja, pogotovo zbog stvari koje su se desile. Imam sreće i što sam na smjeru za projektiranje koji se bavi i potresom pa se nadam da ću u tom smjeru nastaviti i dalje", kazala je studentica Anamarija Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika potražnja za radnicima

Na sajmu poslova koji je organizirao Građevinski fakultet u Zagrebu 20 poslodavaca predstavilo se studentima i odgovaralo na njihova pitanja, zbog epidemiološke situacije sve se odvijelo online.

"Velika je potražnja za radnicima, velika je potražnja za tehničkim kadrom, inženjerima, tehničarima, poslovođama", rekla je Petra Kralj, voditeljica Odjela ljudskih resursa u građevinskoj tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki student bez obzira gdje se javlja mora dati onu vrijednost više, osim angažmana koji mogu pružiti važno je da žele učiti, učiti i učiti", kazao je Goran Šimunović s Odjela ljudskih kapitala u građevinskoj tvrtki.

Brzo pronalaze posao

Cilj sajma je povezati studente s poslodavcima iz građevinske industrije i približiti im tržište rada kroz stručnu praksu ili zaposlenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši studenti koji završavaju fakultet jako brzo pronalaze posao. Očekujemo da ćemo kroz tri godine trajanja našeg projekta provući kroz praksu najmanje 400 studenata, a u narednom periodu nam je cilj da ta stručna praksa postane dio obaveznog studijskog programa", rekao je prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Domagoj Damjanović.

U posljednjih godinu dana, nakon zagrebačkog, pa petrinjskog potresa potražnja za radnicima u graditeljstvu je porasla za 20 posto. "Potražnja u ovom dijelu potresnog inženjerstva, obnove konstrukcija, infrastrukture, zaštite okoliša, prometnica tu su investicije velike, a onda i potreba za zaposlenjem tolika da smo imali i upit resornog ministarstva da povećamo upisne kvote", rekao je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste potražnja za radnicima, ali i broj srednjoškolaca koji žele upisati ovaj studij. Na jedno upisno mjesto do sada se prijavljivalo dvoje učenika, a sada njih petero.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo