Na crikveničkoj rivijeri lipanj je posvećen gastro vladarici toga kraja- plavoj ribi! Mjesec plave ribe manifestacija je kojom se želi privući što više turista, a zaživjela je u konobama i restoranima Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca. Ugostitelji su pripremili posebne menije od tri slijeda po cijeni od 100 kuna, a nude se neka jedinstvena jela koja se ne mogu kušati nigdje drugdje.
Kuhinja je njegovo carstvo gotovo 40 godina. A njegovih ruku
djelo ostavlja bez daha, bilo da se gleda ili jede. U restoranu u
Dramlju sprema nešto što se ne može kušati nigdje u Hrvatskoj-
mariniranu tunu u smeđem šećeru i soli.
Dragan Visković, šef kuhinje restorana u
Dramlju:
„I kasnije se kombinira na podlozi od nekakve salate lisnate,
jedan preljev od mediteranskog bilja, meda, aceta balsamica,
maslinovog ulja, gorke naranče i tako i mislim da je jedina
poanta što gosti daju povratnu informaciju da je to
izvrsno“.
Servira se s prepečenim kruhom. Tu su i krompir salata s tunom i
komadićima plave ribe, tuna zamotana u pancetu s mješavinom
divlje blitve, radića i maslačka ili roze tuna u domaćoj salsi.
Ali na crikveničkoj rivijeri jede se još nešto čega nema baš
nigdje. Na vrelom ulju, gotovo je za minutu.
„Jedni kažu rupice, jedni kažu kolubice, golubice, gunjci,
gunjčići, svako selo ima svoj naziv, ali bit je ista, znači
češanj, peršin, sol, papar i sitna plava riba i to je to i malo
ljubavi“, rekao je Visković.
Mamac za turiste
Mjesec plave ribe zamišljen je kao mamac za turiste.
Marijana Biondić, direktorica Turističke
zajednice Grada Crikvenice:
„Zašto plava riba? Zato jer je Crikvenica ustvari ribarski kraj,
ribarsko mjesto koje je iz toga izraslo ustvari u turističku
destinaciju i htjeli smo na neki način odati počast našim
ribarima kroz ugostiteljsku ponudu plave ribe jer plava riba je
ustvari bila ona riba koja se najčešće tu konzumirala“.
Crikvenički ugostitelji toj tradiciji već devet godina daju jedno
sasvim novo ruho! Luksuzno okusom, ali ne i cijenom.
Goran Peričić, voditelj ugostiteljskog objekta u
Crikvenici:
„Tri slijeda ustvari, carpacio od inćuna, pljeskavicu od domaće
tune, jadranske, blitva i krumpir sa malim kanaštrelicama i
palačinke u umaku od narančinog soka, za 100 kuna se sve to
dobije“.
Crikvenica do kraja mjeseca gostima nudi čisti Mediteran na
tanjuru! Djelić je to poguranca za sezonu, za koju vjeruju da će
biti deset posto bolja od lanjske!