Reporter RTL-a Boris Mišević razgovarao je s predsjednikom Hrvatske udruge proizvođača svinja, Krešimirom Kuterovcom.
Svinjetina je najjeftinije meso koje ljudi troše, a po ovim brojkama to bi mogao biti šok.
Na pitanje koliko će poskupjeti svinjetina, Kuterovac kaže:
"Hrvatska je mala država koja ne može pratiti svjetske trendove, nego jedino akitvnom politikom može utjecati na svoju porizvodnju tako da ti šokovi budu što manji i da imaju što manji utjecaj na naše građane."
Kaže da su za to znali i prije godinu dana jer je Europa smanjila svoju proizvodnju preko 30% i danas u Europi više nema svinja. Cijena svinja u roku od mjesec dana porasla je za 60%, a predviđanja su da će ići gore još 60% u sljedećih mjesec dana.
"Kako proizvodnje nema, teško je uopćce predviđati koliko to može trajati, danas cijene hrane idu enormno gore, tako da nitko ne može reći kada će to stati", tvrdi Kuterovac.
Za primjer daje da ako je redovna cijena svinjetine u maloprodaji 30 kuna, u nekoliko tjedana mogla bi narasti na 50 kuna.
"Cijena žitarice i uljarice će se normalizirati ako dođe do stabilizacije između Rusije i Ukrajine, a druga stvar je sama proizvodnja koje nema, kako sam rekao 30% proizvodnje Europa ne može vratiti preko noći. U godinu dana bi moglo doći do povećanja proizvodnje, uz naravno pametnu politiku Hrvatske", zaključio je.