Cyber ratovi / Miro Kovač u RTL-u Danas o napadima hakera: 'Hrvatska jest jedna od meta, postoji puno takvih napada'

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u subotu je izjavio da je o hakerskom napadu u listopadu na njegovo ministarstvo odmah informirao tadašnjeg premijera

3.12.2016.
19:27
VOYO logo
Image
Svijet u cyber ratu /

Hakirano ministarstvo, stručnjaci upozoravaju: 'Iza ovoga bi mogla biti neka druga država, ovo je tek početak'

Image
Svijet u cyber ratu /

Hakirano ministarstvo, stručnjaci upozoravaju: 'Iza ovoga bi mogla biti neka druga država, ovo je tek početak'

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u subotu je izjavio da je o hakerskom napadu u listopadu na njegovo ministarstvo odmah informirao tadašnjeg premijera, a svog nasljednika Davora Ivu Stiera izvijestio kod primopredaje dužnosti, ističući da su tada poduzete sve mjere za zaštitu podataka i nacionalne sigurnosti.

U RTL Danas ugostili smo Miru Kovača koji je komentirao cijeli slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se točno dogodio napad o kojem bruji cijela Hrvatska i jeste li otkrili tko stoji iza njega?

U listopadu ove godine smo utvrdili da postoji neovlašteni ulazak na računalnu mrežu, informacijski sustav Ministarstva vanjskih poslova. Mi smo odmah nakon toga obavijestili nadležna tijela u RH koja koordiniraju sprječavanje i uklanjanje problema
vezanih uz sigurnost informacijskih sustava. Stručnjaci su počeli raditi u tišini, to nije izašlo u javnost. Ja sam osobno o tome jasno obavijestio tadašnjeg predsjednika Vlade, a kad smo izvršili primopredaju dužnosti, onda sam o tome obavijestio gospodina Stiera, pisano i usmeno. Ono što je bitno jest da nisu ugrožene vitalne informacije koje se tiču Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaše sumnje, tko stoji iza toga? Ministar Stier kaže netko s istoka, jesu li to Rusi?

Ja više nisam ministar vanjskih poslova, nemam više pristup tim informacijama. Nisam imao nikakve naznake tko iza toga stoji, mogu samo reći da smo poduzeli sve u cilju zaštite nacionalne sigurnosti i podataka koje se tiču RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažete da se sve tada odvijalo šutke. Kome je u cilju sada plasirati ovakve informacije, tko ih širi?

Zaista ne znam kako se dogodilo da se takve informacije koje se tiču naše nacionalne plasiraju u javni prostor. To nije dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjate li na koga?

Ja nemam nikakvih sumnji, ja to ne znam. Osobno nisam sretan da moram o tome raspravljati u javnom prostoru. A kad je moje ime već spomenuto, dužan sam i o tome govoriti, o tome što smo mi poduzeli kao bivša vlada kako bismo zaštitili nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovo bio jedini napad za vrijeme vašeg mandata ili ih je bilo još?

Nisam svjestan drugih napada, ovo je jedini za kojeg znam i za kojeg sam kao ministar onda naložio istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaš nasljednik ministar Stier dogovara bolju suradnju sa SOA-om zbog propusta - vi ste to propustili učiniti? 

Postoji zakon o sigurnosnom obavještajnom sustavu RH koji je usvojen prije deset godina, u njemu točno stoji tko što radi. U slučaju sigurnosnih informacija sustava zna se tko skrbio o informacijskim sigurnostima i tko su te službe. To su Zavod za sigurnost
informacijskih sustava i SOA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuli smo u prethodnom prilogu da Hrvatska nema dovoljno IT stručnjaka koji bi mogli postaviti branu za ovakve napade, odnosno da nema dovoljno novaca. Je li to uistinu situacija u Ministarstvu vanjskih poslova koje ste vi vodili?

Mogu vam reći da mi moramo danas početi živjeti s realnošću. Znači, ne samo u Hrvatskoj već i drugdje. Neki dan sam čuo izjavu gospođe Merkel nakon napada na rutere Telekoma da ne postoji apsolutna sigurnost i da moramo živjeti s mogućnošću napada na info sustave. Moramo se zaštiti, u Hrvatskoj imamo dobre stručnjake, imamo dosta ljudi koje "izvozimo" i sigurno ćemo pronaći model koji će Hrvatskoj u što većoj mjeri, a i najbitnije, nama građanima, jamčiti sigurnost na kraju krajeva i hrvatski ustav nalaže da se svakome jamči zaštita osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su to dokumente dohvatili?

Ja to ne znam, mogu samo reći da smo svi napravili što je bilo u našoj moći kako bismo zaštitili sustav i hrvatske informacije. Ponavljam, apsolutne sigurnosti nema. Neki dan je bio napad na web stranice austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, Austrijanci su onda objavili, to je bilo prije pet-šest dana, da iza toga stoji jedna grupa turskih hakera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, informacija dolazi u vrijeme kada i sama predsjednica aktivira temu hibridnih ratova. Dakle, Hrvatska je stalno na meti ovakvih napada?

Ne bih rekao da je Hrvatska stalna meta tih napada. Hrvatska jest jedna od meta, postoji puno takvih napada. Bio sam prije nekoliko godina na Harvardu kad smo 
slušali predavanje o cyber sigurnosti i napadima. Trenutačno u svijetu imate puno tih napada. Maločas sam spomenuo napad na njemačke rutere Telekoma na 900.000 uređaja. Bilo je napada u Austriji i drugdje, vode se bitke između većih zemalja koje imaju sredstava da vode ekonomske ratove putem cyber napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu dohvaćeni nikakvi dokumenti bitni za sigurnost RH?

Hrvatska vlada u kojoj sam bio član je učinila sve u cilju zaštite nacionalne sigurnosti i hrvatskih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo