novo jesensko zasjedanje /

Miris demokracije, transferi slični nogometnim i novi odnosi snaga: Direktov izvještaj sa saborskih hodnika

U jesensko zasjedanje SDP ulazi s 32 zastupnika, ali bi mogli pasti na 28

15.9.2021.
22:45
VOYO logo

Čuli ste i vidjeli počelo je novo jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora. A od kako su sabornici zadnji put sjedili u Saboru dosta toga se promijenilo. Uglavnom u oporbi. SDP je slabiji nego ikad, a Škorin Domovinski pokret se raspao na Škoru i na pokret.

Uglavnom najozbiljnija oporba sad se čine Most, Suverenisti i Možemo ali tko zna dokad će i to potrajati. HDZ jede sve oko sebe.  Svi su tu. Miris demokracije je opet u zraku. Uzbuđenje je vidljivo na svakom zastupničkom licu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreće dugoiščekivana nova sezona Sabora, samo ovaj puta neće kao inače, biti toliko fokus na konstruktivnim raspravama u Saboru, ni na tim zakonima koji čine naš život boljim i ljepšim, već je glavna tema ono što se događa u ovim hodnicima, tko će prijeći iz kojeg kluba u koji klub i kada?

''Imamo jednu sjajnu akviziciju, gospodin Škoro i gospođa Vučemilović'', kazao je Hrvoje Zekanović, predsjednik kluba Hrvatskih suverenista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo hiperinflaciju, 13 ili 14 klubova ali nisam siguran da ćemo na tome stati. Mislim da da osjeti se po kolanju ovih kuloarskim, mislim da će ih biti još više. Čekaju svi rasplet u SDP-u'', rekao je Dario Hrebak, predsjednik kluba HSLS-a i Reformista.

Image
raspoloženi premijer /

Plenković o incidentu u Krapinskim Toplicama: 'Nije mi jasno to iritantno ponašanje'. Komentirao i Laucove poruke te provokaciju iz Srbije

Image
raspoloženi premijer /

Plenković o incidentu u Krapinskim Toplicama: 'Nije mi jasno to iritantno ponašanje'. Komentirao i Laucove poruke te provokaciju iz Srbije

A što se ustvari događa. U jesensko zasjedanje SDP ulazi s 32 zastupnika, ali bi mogli pasti na 28 jer je četvero zastupnika izbačeno iz stranke. HDZ ima svoju stabilnu 66-orku i kao brine ih nemoć SDP-a.

''Vodi se sada politička bitka jesu li izbačeni članovi, članovi kluba, dakle potpuno su nemoćni i nisu koncentrirani'', rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Nadali su se u SDP-u da će do danas znati koliko ih ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očito je da su moja nadanja ostala samo to, nade'', rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

''Vidite da imamo navalu na klub, da se vodstvo kluba ne može obraniti. Ta četiri zastupnika su rekli da će diskutirati kao da su članovi kluba'', izjavio je Arsen Bauk, potpredsjednik kluba SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok traju diskusije, na trećem mjestu Domovinski pokret je osipanjem pao na MOST-ovu brojku od 8 zastupnika. Suverenisti su narasli do snage lijevo zelenih sa 6. 

''Imamo mnoge promjene i turbulencije tu u Saboru. Mi ne zbrajamo mi smo isti'', kazao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

Isti će ostati i odnos vladajućih naspram svih prijedloga oporbe – slute u oporbi.

''Teško je to očekivati temeljem dosadašnjeg iskustva. Prihvaćeni prošle godine su bili tehnički amandmani'', rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će im biti glavne teme u novoj sezoni, šaroliki su odgovori, osim vječne obnove, Možemo kažu i da će pokrenuti temu sumnjivih firmi za naplatu dugova.

''Neke od njih mogu služiti i u svrhu pranja novaca'', izjavila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostašima je važna demografija, Suverenistima referendum protiv eura, SDP-u utjecaj pandemije na psihu nacije.

''Na psihičko zdravlja naših građana. Nije pitanje odgovornost nego da se pomogne'', kazao je Bauk.

Sve te rasprave pratit će i novi stari zastupnik bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koji je danas prisegnuo.

''Sad kad ste obogaćeni ovim gradonačelničkim iskustvom što vam to donosi u ove saborske klupe. Sasvim sigurno ono što u izvršnoj vlasti je su snažne i brze reakcije, moram se privikavati na ove duge debate'', rekao je Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privikavanje i debatiranje je otpočelo, čeka nas da završimo klišejom - vruća politička jesen.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo