MINISTRE, NA POTEZU STE / Darku Horvatu poslana peticija protiv gradnje u Vruji: 'Želja nam je da se to više nigdje na našoj obali ne ponovi'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Peticija s 8000 potpisa protiv legalizacije gradnje u uvali Vruja poslana je na adresu ministra graditeljstva

21.7.2021.
15:00
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Peticija s potpisima 8000 građana za zaštitu uvale Vruja proslijeđena je u srijedu ministru državne imovine Darku Horvatu, priopćili su organizatori "Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode" koji su se nedavno prosvjedom usprotivili legalizaciji bespravne gradnje Stipe Latkovića u toj uvali.

Image

Inspekcija u Vruji: Latković nema sve potrebne dozvole!

Image

Inspekcija u Vruji: Latković nema sve potrebne dozvole!

"Tražimo da ne prodate zemljište investitoru koji je na njemu zadnjih 20 godina bespravno gradio", poručuju ministru u dopisu uz peticiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bespravni mulovi, kapelice i platoi

Horvata upozoravaju da će se, ako to ne učini, Latkoviću otvoriti mogućnost da ozakoni bespravnu gradnju te da uvala i formalno postane njegovo vlasništvo. "Naravno, plaža ne može i neće nikada biti njegova, iako je po njoj sagradio bespravne mulove i kapelice i platoe. I kao što nas investitor godinama tjera s te plaže, za očekivati je da će i ubuduće", ističu organizatori peticije. 

Image
KRŠ I LOM /

Nakon uništavanja Vruja, još jedna plaža ide u zaborav: Pogledajte što se dogodilo na Marjanu

Razumiju, kažu, da ministar tu ne može puno, ali im zato može pomoći da oslobode ostatak uvale, "sve ono od plaže, pa gore do magistrale". "A nakon što nam pomognete, jer vam je u interesu dobrobit građana Hrvatske, a ne samovolja uzurpatora državne imovine, velika nam je želja da se više nigdje na našoj obali ne ponovi slučaj Vruja", poručuju Horvatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže poseban zakon i novčane kazne

Organizatori peticije izražavaju želju da se donese zakon kojim država ne bi smjela prodati svoje zemljište investitoru koji je na njemu bespravno gradio.

"Htjeli bismo da se navede razuman zakonski rok u kojem država mora srušiti bespravno izgrađeni objekt na svojoj (ili na tuđoj) zemlji, pa da to bude, recimo, 30 dana od dana kad investitoru istječe vrijeme da ga sam o svom trošku sruši. To bismo voljeli zato da se ne dogodi opet da Građevinska inspekcija izda nalog za rušenje, pa da se objekti koji su trebali biti srušeni na kraju još i legaliziraju", navode u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže i da se postrože novčane kazne za bespravne graditelje i budu takve "da nikome više ne padne na pamet da ogradi plažu, sazida pet katova apartmana dva metra od mora i napravi svoju Vruju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo