nestranačka članica vlade / Ministricu Jurlinu Alibegović pitali smo što je toliko privlačno u ministarskoj fotelji: 'Puno posla, rada i truda! To je svima zanimljivo'

Gotovo svi aktualni ministri nadaju se da će ostati i u idućoj Vladi

12.10.2016.
22:29
VOYO logo

Gotovo svi aktualni ministri nadaju se da će ostati i u idućoj Vladi, a što je tako lijepo bilo u Vladi da svi žele ostati u njoj pitao sam jedinu nestranačku ministricu, ali iz kvote Mosta - gospođu Dubravku Jurlinu Alibegović.

Vi ste u Vladu ušli kao stručnjak i nestranačka osoba, dakle što je to tako privlačno u ministarstkoj funkciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je privlačno? Ja mislim puno posla, rada i truda. Vjerojatno je to svima jako privlačno i zanimljivo".

Je li lijepo bilo biti ministrica, službeni auto, vozač, jeste li osjetili tu neku slast političke moći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da nema vremena za političku moć i za obuzimanje, već ima puno posla i puno zadaća koje je trebalo obaviti".

Kakva je moć ministra u Hrvatskoj ako želi nešto promijeniti, kakav je taj sustav oko vas i ispod vas, koliko je lako ili teško progurati neku odluku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da je posao u vladi častan posao i tu priliku nema baš svatko. To je vrlo odgovorna zadaća svakog pojedinca, a i predsjednika vlade. Svaki član vlade mora vrlo temeljito odrađivati svoje zadatke. Konkretno, u Vladi Tihomira Oreškovića bilo je dovoljno zadataka i izazova koji su sprječavali provođenje odluka. Vlada funkcionira po hodogramu aktivnosti, dva tjedna unaprijed morate najaviti aktivnosti koje će biti na sjednici za dva tjedna. Morate od svakoga resora dobiti mišljenja".

Bila je prava senzacija kad ste zabranili da državna uprava sama sebi šalje pisma u neupravnim stvarima, nego da se moraju služiti mailom, ali gdje je dalje zapelo, ima li još takvih malih stvari na kojima se može mnogo uštedjeti? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ih ima puno, ja ću spomenuti sustav e-građana pomoću kojeg možemo koristiti niz različitih elektroničkih mogućnosti. Primjerice, ne moramo kao pojedinci kod upisa djece u vrtiće donositi izvode iz matične knjige rođenih, domovnice, sve to institucije trebaju same provjeravati kroz sustav".

Evo sad Most nastavlja s tom reformom ovim uvjetom da se lokalnoj upravi i samouopravi limitira iznos za plaće na 15 posto rashoda, je li to po vama ima smisla, na noge su se digli svi lokalni šefovi i iz HDZ-a i SDP-a kao braća složni u tome da je to loša odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih se složila. Moramo znati da je 2010. godine donesen zakon o plaćama u jedinicama lokalne i područne samouprave gdje je ograničenje mase plaća bilo na 20 posto. Mi smo napravili analizu i dobili podatke za 500 lokalnih jedinica. Na temelju tih podataka vidimo da 100-injak lokalnih jedinicama imaju masu sredstava za plaće više od 20 posto. Velika većina jedinica je do 20 posto".

Što je sa smanjenjem broja općina i osobito županija, vi ste počeli raditi neku analizu, na koliki ste otpor tu naišli?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reforma regionalne i lokalne samouprave je vrlo veliki zadatak. I mi u ministarstvu uprave vrijedno smo počeli raditi na toj zadaći. Nažalost, dogodio se 16. lipnja i od tada entuzijazam je nažalost opao".

Hoćete li možda nastaviti taj posao u ministarstvu kao državna tajnica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram ponoviti da će mandatar imati zadnju riječ oko formiranja tima".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo