MINISTRICA TRAMIŠAK: / 'Možemo obnoviti cijelo područje Banije, a ne smijemo zaboraviti ni građane Zagreba''

Image
18.1.2021.
12:56
VOYO logo

Nakon što je u Zakon o obnovi nakon potresa ušla i Sisačko-moslavačka županija ostalo je nejasno hoće li građani Siska morati sudjelovati u obnovi s 20 posto. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak gostujući u Studiju uživo N1 televizije rekla da su, što se tiče izmjena zakona predložili da se "u obzir uzme potpomognuto nerazvijeno područje Sisačko-moslavačke županije gdje već postoji zakon koji previđa mjere stambenog zbrinjavanja, koje provodi Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje”.

Premda grad Sisak trenutno nije potpomognuto područje, ministrica je istaknula da se u obzir uzima cijelo područje jer je Sisačko-moslavačka županija daleko ispod prosjeka Hrvatske te je nadodala kako vjeruje da će se pronaći najbolji elementi kako bi se što prije krenulo u obnovu i tako stambeno zbrinulo potresom pogođeno stanovništvo Banije. Također, ministrica je istaknula da bi se kvadratura po članu obitelji trebala povećati prilikom ove obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarska i demografska revitalizacija

Premda je potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije nerazvijeno i osiromašeno, Tramišak je rekla kako je Ministarstvu cilj napraviti program gospodarske i demografske revitalizacije Banije, pri čemu će se konzultirati lokalna i regionalna samouprava te HOK, HGK te znanstvena zajednica koji će, prema mišljenju ministrice, doprinijeti kvaliteti programa.

"Ni građane Zagreba ne smijemo staviti u neravnopravan položaj, i oni još čekaju", rekla je Tramišak te dodala kako nitko neće ostati bez obnove naglasivši da će država naći modele i načine. "Možemo obnoviti cijelo područje Sisačko-moslavačke županije", rekla je ministrica za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BAGERI STIŽU NA BANIJU: /

Kreće rušenje uništenih objekata, ali obnova će još pričekati; Pripremaju se nova kontejnerska naselja

Image
BAGERI STIŽU NA BANIJU: /

Kreće rušenje uništenih objekata, ali obnova će još pričekati; Pripremaju se nova kontejnerska naselja

Gradnja novih naselja

Hrvatska je za obnovu nakon potresa dobila oko 800 milijuna kuna što bi, prema riječima ministrice, trebalo biti dovoljno za obnovu oko 2 tisuće kuća s područja Sisačko-moslavačke županije. Tramišak je najavila gradnju novih naselja, a o njihovoj gradnji i početku obnove kuća rekla je da će se sredstva predvidjeti u okviru operativnih programa 2014.-2020. te da je oko 111 milijuna eura spremno za relokaciju na postojeći stambeni fond za socijalno stanovanje.

"Gradit će se određeni stambeni fond, nova naselja bliže gradovima… Kuće se dodjeljuju na korištenje obiteljima, a tijekom određenog vremena postoji mogućnost i na pravo vlasništva. Cilj je zadržati mlade i potaknuti ljude da ostanu. Sredstva brzo možemo aktivirati, čekamo samo program obnove", pojasnila je ministrica te dodala da postupak dodjele ide prema pravilima programa, a dokumentacije, kaže, neće biti puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tramišak je rekla da gradnja zamjenskih obiteljskih kuća može započeti već ove godine. "Nadam se u rano ljeto, mi smo spremni i čekamo da se donese program obnove. Bitno je definirati modele izgradnje". Razmišlja se i da se ovim projektom ukine građevinska dozvola. Dodala je kako stručnjaci na terenu još uvijek procjenjuju štetu, a u razgovorima s lokalnom samoupravom Petrinja je pokazala interes za obnovu svojih kuća.

"Uključivanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje samo će pojačati kapacitete samog Fonda za obnovu, kako bi što prije krenula obnova. Imaju 160 zaposlenih, mogu biti brzi i efikasni. Nema potrebe za pribojavanjem da se neće znati što je čija nadležnost. Te dvije institucije zajedno mogu ubrzati obnovu cijelog područja", zaključila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo