MINISTRICA SMIJENILA VODITELJICU KURIKULARNE REFORME S VAŽNE FUNKCIJE: / 'Nije se pojavila na ključnom sastanku'

Image
Foto: PIXSELL

Voditeljica Kurikularne reforma Jasminka Buljan Culej smijenjena je s pozicije predsjednice Stručnog povjerenstva za odlučivanje o pragovima za ocjenu na ispitima državne mature.

14.7.2017.
11:27
PIXSELL
VOYO logo

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak razriješila je dužnosti dosadašnju predsjednicu Stručnog povjerenstva za odlučivanje o pragovima za ocjenu na ispitima državne mature Jasminku Buljan Culej.

Viši razlog

Razlog za smjenu bio je nedolazak Culej na ključni sastanak o kojemu ovise rezultati državne mature, a i zbog kojeg Povjerenstvo nije bilo legitimno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministrica je bila primorana hitno reagirati i promijeniti odluku o imenovanju kako se ne bi ugrozila provedba državne mature. Jučerašnje provjere pokazale su da je Buljan Culej pismenim putem izvijestila tajnicu svog nadležnog da će 11. srpnja ići na sastanak u Vladu te na sjednicu Povjerenstva kojom predsjeda", objašnjavaju u Ministarstvu.

No, Buljan Culej se, unatoč tome što je i Ministarstvu i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u kojem se sjednica održavala, potvrdila svoj dolazak, na sjednici nije pojavila. Izvor iz Vlade Jutarnjem je potvrdio da se Buljan Culej sastala s premijerom pa je moguće da je to bio "viši razlog" zbog kojega je preskočila sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odgovornost prema 36 tisuća učenika'

U Nacionalnom centru kažu da su svi članovi Povjerenstva dobili poziv na sjednicu 6. srpnja te da su predsjednici poziv poslali 10. srpnja.

"Riječ je o ustaljenoj praksi svih prošlih godina jer se zna da se sastanak Povjerenstva za određivanje o pragovima za ocjene uvijek održava dan uoči objave privremenih rezultata mature", objašnjavaju u NCVVO-u dodajući kako je predsjednica potvrdila dolazak uz kašnjenje od sat vremena. Kako se to nije dogodilo, a nije odgovarala ni na telefonske pozive, članovi Povjerenstva o situaciji su izvijestili ministricu koja je odmah, a kako bi sjednica dobila legitimitet, na mjesto Culej imenovala državnog tajnika Hrvoja Šlezaka koji hitno i odlazi na sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući svoju odluku Divjak je jučer kazala: "Moj je zadatak osigurati da se matura provede prema pravilima i na vrijeme. Moja je odgovornost prije svega prema ovih 36 tisuća učenika koji su bili na maturi".

Inače, Buljan Culej je i voditeljica Kurikularne reforme koju je na to mjesto doveo bivši ministar Pavo Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo