MINISTRICA PROMOVIRANIM PROSVJETARIMA: /

'Hrvatsku može probuditi jedino izvrsnost, a to ste vi'

Image
6.10.2017.
18:05
VOYO logo

Ministrica ističe kako je najvažnija teza danas - "Hrvatsku može probuditi jedino izvrsnost, a to ste upravo Vi". Po njezinim riječima, promocija je prilika da se nagrade najbolji u sustavu i da im se zahvali za trud, znanje i entuzijazam koji ulažu u mlade naraštaje.

Podsjetila je kako je u četvrtak obilježen Svjetski dan učitelja, te istaknula da učitelji imaju važnu ulogu u našem društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rad odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika jedan je od najvažnijih za razvoj pojedinca i društva. Vi ste nositelji promjena i reformi, vaše je mjesto ključno u životu svakoga vašeg učenika jer svakoga dana imate zadovoljstvo zajedno s njima graditi njihovu budućnost", istaknula je Divjak na svečanosti u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Vrijednost učitelja potvrđuju i mnogobrojni međunarodni uspjesi učenika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Divjak ocijenila je kako moderna škola, odgojno-obrazovni procesi i zahtjevi suvremenoga društva traže fleksibilnost u radu i spremnost na promjene. Naglašava da bez motiviranog učitelja izvan realnoga svijeta ostaju sva nastojanja za praćenjem potreba, interesa i mogućnosti djece, učenika, ali i zajednice te društva u cjelini.

Smatra i kako su najbolja potvrda vrijednosti i motivacije naših učitelja mnogobrojni međunarodni uspjesi i medalje naših učenika i studenata i to u "paleti predmeta i područja".

"Tijekom čitavoga svog profesionalnog života poput vas poučavam mlade naraštaje i u potpunosti sam svjesna položaja u kojemu se danas nalaze učitelji, nastavnici i profesori. Osim povećanja materijalnih sredstava, moramo vratiti i onaj davno izgubljeni društveni status ljudima koji odgajaju našu djecu tako da se, uz valoriziranje njihova rada, učiteljima omogući dodatno obrazovanje i poboljšanje uvjeta rada", istaknula je.

Ministrica Divjak je ocijenila i da javne politike njezina tima, ljudi koji dolaze upravo s terena i imaju osjećaj za učitelje koje predstavljamo u ovome doista velikome resoru, "idu u smjeru suočavanja s mnogobrojnim izazovima, radi poboljšanja materijalnih prava učitelja, za što je u proračunu za iduću godinu predloženo dodatnih 400 milijuna kuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da Ministarstvo planira i mnogobrojne projekte koji će poboljšati uvjete učenja i poučavanja, a osim iz državnoga proračuna, financirat će se i iz europskih fondova.

Promocija potvrda izvrsnosti

Nakon što prvi put steknu zvanje mentora i savjetnika, promovirani su u tim zvanjima pet godina, a nakon toga se, prema pravilniku, provodi reizbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak istaknuo je da je promocija potvrda izvrsnosti rada odgojitelja, učitelja, stručnih suradnika i odgajatelja. Smatra kako je danas, kada svi stremimo prema promjenama u odgojno-obrazovnom sustavu, doista potrebno nagraditi ljude koji su prepoznati kao oni koji rade kvalitetne iskorake.

Ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković-Pečenković istaknula je kako je promocija u viša zvanja mentora i savjetnika i priznanje kvalitete i predanosti rada odgojitelja, učitelja, stručnih suradnika i odgajatelja koji u obrazovnom sustavu odgajaju i obrazuju nove naraštaje.

Dodala je kako je promocija i skromni znak kojom im se odaje priznanje jer su na dnevnom nivou izloženi brojnim izazovima - moraju izgrađivati mlade ljude, odgojno-obrazovni sustav, te sudjelovati i u reformi obrazovanja, jer su upravo oni, ustvrdila je Žarković-Pečenković, temelj obrazovanja pa ga mogu i mijenjati.

Poseban dan u karijeri učitelja

U ime promoviranih zahvalila je Ljiljana Hurčak, logoped u dječjem vrtiću "Izvor" u Zagrebu, koja je ponovno promovirana u zvanje savjetnika. Istaknula je kako je promocija poseban dan u karijeri učitelja, svjesnih važnosti i odgovornosti njihova poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hurčak je ukazala i na posebnu motiviranost učitelja kao onih koji skrbe o učeniku do njegova stasanja u zadovoljnoga i samosvjesnoga mladog čovjeka, spremnoga na to da bude human prema sebi i drugima i da gradi bolji svijet.

Citirala je i riječi nepoznata autora kako "idućih 50 godina neće biti važno koji auto vozite, u kakvoj kući živite, koliko novca imate u banci i kakvu odjeću nosite, jer svijet može biti barem malo bolji ako odigrate važnu ulogu u životu djeteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikoga broja promoviranih svečanost u NSK održana je u dva dijela.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo