MINISTRICA MURGANIĆ O NOVOM ZAKONU O UDOMITELJSTVU: / 'Ni prvi ni zadnji koji će biti preispitan na Ustavnom sudu'

Image
Foto: Pixsell

"Žao mi je da to nisu propitivali kad su ista rješenja stavljena u Obiteljski zakon 2015., koji je donijela sadašnja opozicija. Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi", rekla je Murganić

29.11.2018.
10:52
Pixsell
VOYO logo

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić komentirala je Zakon o udomiteljstvu čiji je prijedlog danas pred saborskim zastupnicima, a za kojeg je HNS već najavio da će tražiti ocjenu Ustavnog suda.

Djeca bez roditeljske skrbi, osim posvajanja, imaju mogućnost biti udomljena u udomiteljske obitelji. Novi Zakon ne predviđa da se životni partneri ili neformalni životni partneri u njega uvrste, što oporba, ali i HDZ-ov koalicijski partner HNS, smatraju diskriminatornim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
HNS PORUČIO VLADI: /

'Ako se ne prihvati naš amandman, nećemo podržati Zakon o udomiteljstvu'

Image
HNS PORUČIO VLADI: /

'Ako se ne prihvati naš amandman, nećemo podržati Zakon o udomiteljstvu'

'Ne kršimo Ustav'

Ministrica je komentirala najavu, rekavši kako je to njihovo pravo. "Ni prvi ni zadnji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu. Mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona", rekla je Murganić, prenosi N1.

Ne slaže se s tvrdnjom da ovakav zakon krši Ustav. "Ne. Da to mislimo ne bismo takvo rješenje uputili u proceduru. Zakon je dugo prisutan u javnom prostoru, struka se pozitivno opredijelila. Zakon prati UNICEF i sa savjetima i informiranjem građana i mislimo da smo puno truda uložili. Cilj nam je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerena je da je rješenje dobro.

"Žao mi je da to nisu propitivali kad su ista rješenja stavljena u Obiteljski zakon 2015., koji je donijela sadašnja opozicija. Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi. Mogućnost udomljavanja kakva je u sadašnjem zakonu nismo htjeli narušavati. Mislimo da je to rješenje dobro", odgovara ministrica na pitanje o tome da novi zakon dopušta mogućnost udomljavanja samcima, ali ne i istospolnim partnerima", kazala je Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Udomitelji trebaju imati naknadu'

Ne smatra da je profesionalno udomiteljstvo problem.

"To je žalosno ako im je to problem. Profesionalno udomiteljstvo će biti uvedeno udomiteljima koji udomljavaju djecu s poteškoćama u razvoju. Naši udomitelji su nam, godinama partneri i trebaju imati naknadu. Ako će se kvalitetno baviti tom djecom neće moći imati drugi posao", zaključila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo