MINISTRICA JURETIĆ NAJAVILA NOVE MJERE: / Država će vam oprostiti porez na kombi ako idete na treće dijete

Image
Foto: PIXSELL, Ivica Galovic

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić gostovala je u emisiji Hrvatskoj radija "A sad Vlada" te najavila neke moguće korake u sklopu natalitetne politike altualne Vlade.

19.5.2016.
23:24
PIXSELL, Ivica Galovic
VOYO logo

Jedan od njih bit će osnivanje Uprave za demografiju, koja će djelovati u sklopu njenog ministarstva i trebala bi okupljati stručnjake. Cilj je, kaže ministrica, donošenje ozbiljne demografske strategije na čemu će raditi nekoliko ministarstava, prenosi Slobodna Dalmacija.

Image
POŽURITE U KREVET: /

Vladinih 1.000 eura za novorođenčad neće dobiti svi, evo tko hoće...

Image
POŽURITE U KREVET: /

Vladinih 1.000 eura za novorođenčad neće dobiti svi, evo tko hoće...

Ohrabriti one koji su 'na granici'

Tu je i naknada za novorođenčad od 1000 eura, koja će se početi isplaćivati u rujnu, a Juretić je najavila i neke nove olakšice. "Ako je netko zacrtao da će imati jedno dijete, na njega se teško može utjecati, no ohrabriti treba one koji su na 'granici', odnosno imaju dvoje djece, a htjeli bi možda i treće. Njih bi u tom smjeru možda ohrabrile olakšice, primjerice, da im se pri kupnji kombija, koji je potreban jednoj mnogočlanoj obitelji, ne računa porez."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićanin Mate Bašić, otac šestero djece, kazao je da oslobođenje od plaćanja poreza uvijek dobro dođe, ali da mnogočlanim obiteljima treba olakšati svakodnevni život. "Od jednokratne naknade, čak i ove od 1000 eura, nema puno koristi. To je kao da žednome u pustinji daš pola čaše vode, a pred njim je još 1000 kilometara", kazao je Bašić.

'Samo me dragi Bog može potaknuti na sedmo dijete'

Istaknuo je da svaka Vlada priča o pronatalitetnoj politici, a s druge strane ne rješava birokratske zavrzlame s kojima se suočavaju mnogočlane obitelji u ostvarenju nekih osnovnih prava. Upitan i bi li olakšice potaknule surugu i njega da još prošire obitelj, kazao je: "Samo me dragi Bog može potaknuti da idem na sedmo dijete, kao što je i dosad bio slučaj. Vjerujte mi, onaj tko želi puno djece ne razmišlja o pogodnostima koje status mnogočlane obitelji donosi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Marušić sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti izračunao je da bi kod osnovnog modela kombija, VW Transporteru 2.0 TDI olakšica iznosila gotovo 90 tisuća kuna - njegova cijena u autosalonu, s pripadajućim davanjima, iznosi 269.810 kuna, a ako kupac koji dolazi iz mnogočlane obitelji bude koristio olakšicu dobit će ga za 179.877 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo