Bura oko obavezne lektire /

Ministrica će uvažiti kritike u vezi lektire: 'Shvatila sam poruku. Dat ćemo učiteljima da kreiraju popis'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odzvonilo je i Malom Princu, Petru Panu, Smogovcima, Pinokiju, Grgi Čvarku, Ježevoj kućici, Alisi u Zemlji čudesa

14.2.2019.
8:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon burnih reakcija javnosti zbog obaveznog popisa lektire iz kojeg su izbačena kultna djela poput Dnevnika Anne Frank koji djeca diljem svijeta čitaju već 70 godina, na Facebooku se oglasila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je navela da će uvažiti kritike. Također je poručila kako će učitelji dobiti anketni upitnik temeljem kojeg će se kreirati popis lektire. 

Status ministrice prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon jučerašnjeg dana jasno je da postoje snažni dugogodišnji prijepori u struci, ali i javnosti po pitanju lektire. I ja sam kao ministrica shvatila jasnu poruku i uvažit ću kritike. Zamolila sam kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje Hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djela. To možda i nije uobičajena metoda, ali mislim da ovako snažne prijepore, oko kojih očito nema suglasja unutar struke, mogu riješiti samo ljudi iz učionica koji svaki dan provode s učenicima i koji najbolje mogu autonomno procijeniti kojim lektirnim djelima će najbolje ostvariti ishode učenja koji su predviđeni kurikulumom Hrvatskog jezika. Zaključno, najvažnije je da ovim pristupom promoviramo i podržavamo autonomiju i stručnost učitelja." 

Podsjetimo, iz obaveznog popisa lektire nije izbačena samo Anna Frank. Odzvonilo je i Malom Princu, Petru Panu, Smogovcima, Pinokiju, Grgi Čvarku, Ježevoj kućici, Alisi u Zemlji čudesa, Pipi dugoj čarapi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo