MINISTRE, IMATE LI I SADA SPREMAN ODGOVOR? / Svaka treća žena trpila je stravične, nepotrebne bolove na ginekologiji

Image
Foto: Getty, Pixsell

Istraživanje provedeno na 989 ispitanica pokazalo je da su žene izložene nepotrebnoj boli prilikom ginelokoških zahvata

27.11.2018.
10:20
Getty, Pixsell
VOYO logo

Istraživanje agencije "Ipsos" koje je potaknuta akcijom #PrekinimoŠutnju« naručila Udruga "Roda" pokazalo je da je svaka treća žena koja je prošla neki od bolnih ginekoloških postupaka, nije bila adekvatno liječena u pogledu analgezije, odnosno umanjenja boli prilikom takvog zahvata, piše Novi list.

Image
INSPEKCIJA PROČEŠLJALA BOLNICE ZBOG SLUČAJA 'KIRETAŽA': /

Reagirala i Mostovka koja je sve pokrenula

Image
INSPEKCIJA PROČEŠLJALA BOLNICE ZBOG SLUČAJA 'KIRETAŽA': /

Reagirala i Mostovka koja je sve pokrenula

Medicinski zahvat na živo

Istraživanje provedeno od 2. do 21 studenog na uzorku od 968 ispitanica pokazalo je da su žene izložene nepotrebnoj boli prilikom ginekoloških zahvata kao što su kiretaža nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 29 posto ispitanih žena imalo je neki od navedenih ginekoloških zahvata, a među onima koje su prošle takav zahvat, njih 32 posto tvrde da je zahvat izvođen "na živo", odnosno bez primjene sredstva koje umrtvljuje mjesto zahvata kako ne bi osjetile bol.

Akcijski plan za zdravlje žena

"Ovi rezultati potvrđuju da su razmjeri ovog problema golemi i da velik broj žena u Hrvatskoj ima iskustvo s bolnim ginekološkim zahvatom koji je rađen "na živo". Stoga još jednom od premijera zahtijevamo da pokrene postupak izrade Akcijskog plana za zdravlje žena, u čiju izradu bi osim stručnjaka bili uključeni stručnjaci za ljudska prava i predstavnici pacijentica. Apeliramo na Ministarstvo zdravstva da ne umanjuje vrijednost i autentičnost iznesenih iskustava žena i ovih rezultata istraživanja, već da ih žurno iskoriste za sustavno rješavanje problema zdravstvene skrbi žena", poručuju iz udruge, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga nije zadovoljna rezultatima inspekcije Ministarstva zdravstva koje su rezultirale da je neke stvari u sustavu potrebno mijenjati.

Sustavan problem

"Četiri mjere koje je to povjerenstvo predložilo pozitivne su same po sebi, ali ne mogu riješiti problem koji je sustavan. Zato tražimo hitno donošenje Akcijskog plana, jer žene diljem Hrvatske svakodnevno trpe nepotrebnu bol. Naše je istraživanje pokazalo da se radi o stravičnoj brojci ", kaže Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi pripremaju prijedloge javnih politika kao pomoć Ministarstvu zdravstva da se ubrzaju promjene. Od resornog ministarstva tražili su, kažu, da ih se kao predstavnike pacijenata uključi u izradu smjernica i procedura pri zahvatima koji se tiču ženskog zdravstva, jer je to, tvrdi Mrzić Jagatić, u razvijenim europskim zemljama »uobičajena praksa«.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo