JE LI TO 'POTICANJE IZVRSNOSTI'? / Ministarstvo znanosti odbilo financiranje projekta jednom od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

I onda se naši političari čude kada nam mladi odlaze u inozemstvo i još ih k tomu kritiziraju

29.1.2019.
20:00
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO) odbilo je financiranje projekta “Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu”, požalio se na Facebooku molekularni biolog Ivan Štagljar objavivši i prateću dokumentaciju s natječaja čijim je ishodom nezadovoljan.

''Većina ljudi iz Hrvatske koja je uključena u njen znanstveni život upoznata je s činjenicom da sam se od 1. rujna 2017. djelomično vratio u Hrvatsku jer sam prihvatio poziciju voditelja laboratorija na splitskom Institutu za Istraživanje života (engleski Mediterranean Institute for Life Sciences - MedILS). Ta funkcija mi dopušta da se natječem za projekte koje raspisuju MZO i Hrvatska znanstvena zaklada (HZZ). Moj prvi projekt pod nazivom 'Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu” sam prijavio 1. listopada 2017 godine, i to u suradnji s kolegama kliničarima saKBC Jordanovac, akademikom Miroslavom Samaržijom i profesorom Markom Jakopovićem'', opisao je u podužem postu Štagljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da nije potrebno naglasiti da su dotični kolege prepoznati kao vrhunski stručnjaci u području liječenja karcinoma pluća u međunarodnim razmjerima, a ja bih se usudio reći da se radi o našim najboljim liječnicima u tom području. Naš projekt kojeg smo poslali na evaluaciju u Ministarstvo prije 16 mjeseci je prvi u svijetu koji opisuje primjenu naše nove inovativne metode za pronalaženje lijekova protiv najučestalije forme karcinoma pluća ne-malih stanica uzrokovane mutacijama u K-RAS genu i temelji se na našem nedavnom otkriću tri lijeka protiv slične forme karcinoma pluća ne-malih stanica, ali uzrokovana mutacijama u EGFR genu. Važno je spomenuti da su naša nova tehnologija i ta tri lijeka nedavno opisana u dva odvojena međunarodna patenta'', ističe ugledni hrvatski znanstvenik s Odjela za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu.

''Široj javnosti je poznato da sam svojim dosadašnjim radom u Torontu na kompetitivnim natječajima od kanadskih i američkih znanstvenih fondacija namaknuo milijunska sredstva za istraživanja u ovom području (točnije oko 27 milijuna kanadskih dolara u posljednjih 10 godina), ali, kao što možete primijetiti, zajedno s vrhunskim timom stručnjaka u području liječenja karcinoma pluća iz Hrvatske nisam u stanju dobiti financiranje projekta u Hrvatskoj. Nadalje, MZO-u je trebalo 16 mjeseci - od 1. listopada 2017. do današnjeg dana, 29. siječnja 2019. - da ocijeni naš projekt što je presedan svjetskih razmjera'', tvrdi Štagljar i naglašava da ga ''najviše zabrinjava činjenica da su njegovi kolege Samaržija, Jakopović i on dobili sedam od maksimalnih 14 bodova za stavku pod naslovom “Opseg i snaga partnerstva''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

''Nakon navedenog pozivam da sami prosudite radi li Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dobar posao i potiče li izvrsnost u hrvatskoj znanosti. Ovakvu je odluku teško interpretirati na bilo koji način osim da znanstvenici iz Hrvatske koji su uspjeli u inozemstvu nisu nimalo dobrodošli u svojim nastojanjima da joj vrate nešto od svog bogatog znanja'', zaključuje Štagljar uz opasku: ''I onda se naši političari čude kada nam mladi odlaze u inozemstvo i još ih k tomu kritiziraju''.

U dokumentaciji koju je Štagljar objavio na Facebooku Ministarstvo navodi da ''je njegov projektni prijedlog zadovoljio minimalni bodovni prag definiran Pozivom, ali prelazi okvir raspoloživih bespovratnih sredstava te je uvršten na rezervnu listu projektnih prijedloga''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvano Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražili smo detaljno objašnjenje zašto je Štagljarov projekt dobio odbijenicu, između ostalog, zašto smatraju da je zadovoljen samo minimalan bodovni prag i zašto je evaluacija trajala čak 16 mjeseci, te ćemo njihov odgovor objaviti čim pristigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo