reakcija na medijske napise /

Ministarstvo želi stati na kraj manipulacijama u javnosti: 'U 2016. nije izdana ni jedna dozvola za izvoz vojne robe u Saudijsku Arabiju!'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Izvozna dozvola izdana od strane toga Ministarstva vrijedi godinu dana od datuma izdavanja'

24.2.2017.
20:09
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta reagiralo je u petak na medijske napise vezano uz izvozne dozvole za robu vojne namjene, ističući da u 2016. nije izdalo ni jednu dozvolu za izvoz vojne robe u Saudijsku Arabiju te kako žele objektivnim izviješćivanjem spriječiti daljnje manipulacije u javnosti.

"Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2016. godini nije izdalo niti jednu dozvolu za izvoz robe vojne namjene u Saudijsku Arabiju. Izvozna dozvola izdana od strane toga Ministarstva vrijedi godinu dana od datuma izdavanja, dakle slijedećih 12 mjeseci, a ne kalendarsku godinu, iz čega proizlazi da izvoz ostvaren u 2016. može biti realizacija i dijela dozvola izdanih u 2015. godini", ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća se kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dužno izraditi i Vladi RH dostaviti na prihvaćanje godišnje izvješće o izvoznim dozvolama za robu vojne namjene za 2016. godinu do 30. travnja  2017. godine, što će, kako se navodi, i napraviti.

S obzirom na duljinu razdoblja za koje su dozvole izdane i rokove pripreme Izvješća, svi vrijednosni podatci s kojima trenutno raspolaže Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta su preliminarni i još uvijek nepotpuni, naglašavaju iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspolagalo vjerodostojnim i točnim podacima o zatraženim, izdanim, odbijenim i realiziranim dozvolama, pravne i fizičke osobe/ obrtnici, koji obavljaju djelatnost izvoza/uvoza ili prijenosa navedenih roba i pružanja usluga, imaju zakonsku obvezu da, uz ostalo, u kumulativnom izvješću po isteku važenja dozvole pisanim putem izvijeste Ministarstvo o izvršenom izvozu/uvozu ili prijenosu te prilože odgovarajuću dokumentaciju, navodi se u priopćenju.

Na temelju tih podataka Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta radi Godišnje izvješće.

Konkretne podatke o izdanim dozvolama, kao i o izvozu robe vojne namjene, možemo komentirati kada Godišnje izvješće za 2016. godinu bude doneseno, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo