Cikloturizam /

Slavonija i Baranja kao biciklistička meka za cikloturiste iz cijele Europe?

'Najbitnije je da se napravi neki event, dobro osmišljen, da to bude cjelokupna turistička priča, ne samo vožnja biciklom', ističe biciklistički bloger Marko Jukić

5.4.2017.
19:05
VOYO logo

Uz sunce i lijep krajolik - ponudite turistima i bicikle i biciklističke staze - tako bi se mogao nazvati natječaj vrijedan pet milijuna kuna kojim ministar turizma Gari Cappelli poziva na razvoj cikloturizma u 14 kontinentalnih županija. U ravnoj Slavoniji pozdravljaju projekt ulaganja u infrastrukturu, no imaju i svoje prijedloge. 

Vožnja na nožni pogon i dva kotača mnogima je omiljena. Marko iz Osijeka zaljubljenik je u vožnju biciklom i zna sve o biciklima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na koliko trebaju bara biti napumpane gume?", upitali smo ga.

 - "Čuj, zavisi. Ove trebaju biti na 3, 4", odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravlja ideju Ministarstva turizma o ulaganju u trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta. A ima i svoje ideje. 

"Najbitnije je da se napravi neki event, dobro osmišljen, da to bude cjelokupna turistička priča. Osim same vožnje biciklom da se posjetiteljima prezentira lokalna gastronomska ponuda, neka priča o lokalnoj i kulturnoj baštini", ističe biciklistički bloger Marko Jukić.

Jer sve to privuklo bi cikloturiste iz cijele Europe koje priželjkuju vlasnici Bike&bed pansiona.

Jer riječ je o osobama između 45 i 55 godina, većinom visoko obrazovanima, s višim primanjima često u paru ili manjim grupama. 

Iako se Hrvatska nalazi na drugoj najprometnijoj cikloturi u Europi, biciklisti sa sjevera - iz Norveške i Danske za sada nas zaobilaze: 

"Nakon Budimpešte broj opada značajno. Njih 70% završi u Budimpešti i nikada ne nastavi južno. Od onog dijela koji nastavi južno, 80% u Mohaču se odluči otići u Srbiju, a da nikada ne dođe u Hrvatsku", objašnjava nam Jasmina Krkić Poznić, vlasnica obiteljskg pansiona 

Osim većeg ulaganja u promidžbu, biciklisti upozoravaju na svoj najveći problem: kada bi se biciklisti manje kažnjavali, to brendiranje Slavonije i Baranje kao biciklističke meke bilo bi potpuno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer cikloturisti su svuda omiljeni - motivi su im opuštanje, zdrav život i boravak u prirodi a Hrvatska je savršena za to. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo