KRAJ ZAPOŠLJAVANJU PREKO VEZE? / Ministarstvo pravosuđa ulaže 10,9 milijuna kuna u program koji će birati kandidate za državnu službu

Image

Cilj projekta je uspostava objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, koji će osigurati zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata

14.6.2022.
11:42
VOYO logo

Ministar pravosuđa Ivan Malenica odlučio je stati na kraj zapošljavanjima "preko veze" u državnu službu te je raspisao natječaj kojim bi se u potpunosti digitalizirao proces prijma, a na koji je protekli tjedan pristiglo devet ponuda, piše u utorak Jutarnji list.

"Izrada Metodologije ima cilj spriječiti da se zadaci ponavljaju i da kandidati koji su više puta sudjelovali na testiranju ili na drugi način bili upoznati sa sadržajem ranijih testova imaju prednost pred drugim kandidatima", navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema više 'veza' i 'članskih iskaznica'

Nabava je raspisana za takozvani "Centralizirani sustav selekcije i normativnog okvira" za prijam u državnu službu, a to znači da bi se u potpunosti digitalizirao proces zapošljavanja kako bi se, među ostalim, primjerice, izbjegla dojavljivanja pitanja na državnom stručnom ispitu, pa i takozvana zapošljavanja "preko veze" te s "članskom iskaznicom".

Podsjetimo samo na jedan među posljednjim poznatim slučajevima, naime, Uskok sumnjiči Josipu Rimac, bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, da je pomagala srediti prolazak na državnom stručnom ispitu svojim prijateljima i stranačkim kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE DEFINIRAO KAZNE /

Malenica kaže da etički kodeks nije vezan za konkretne slučajeve ministara pod istragom: 'Postoje propisi koji uređuju kaznena djela korupcije'

Image
NIJE DEFINIRAO KAZNE /

Malenica kaže da etički kodeks nije vezan za konkretne slučajeve ministara pod istragom: 'Postoje propisi koji uređuju kaznena djela korupcije'

Program koji će nasumce izbacivati pitanja kandiatima

Kako za zapošljavanje "preko veze" više ne bi bile odgovorne fizičke osobe, vladajući su odlučili za 10,9 milijuna kuna (bez PDV-a), kolika je vrijednost nabave, kupiti program koji će, pojednostavljeno rečeno, nasumce "izbacivati" pitanja te odabirati najbolje kandidate prema unaprijed definiranim kriterijima.

"Cilj projekta je uspostava objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, temeljenog na stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima, koji će osigurati zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata te time pridonijeti unapređenju učinkovitosti javne uprave i povećanju usmjerenosti javne uprave potrebama korisnika", stoji u natječajnoj dokumentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selekcija će se, stoji nadalje, provoditi centralizirano, online testiranjem, "čime će se osigurati objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata", piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo