SLIJEDE SANKCIJE /

Ministarstvo potvrdilo RTL-ovu priču o nelegalnom odlaganju mulja: 'Izdat će se Prekršajni nalog zbog protuzakonitog postupanja'

Image
Foto: Vijesti.hr

'Inspekcija zaštite okoliša će izdati Prekršajni nalog pravnoj osobi GIRK Kalun d.d. te odgovornoj osobi u pravnoj osobi zbog protuzakonitog postupanja'

11.12.2017.
13:10
Vijesti.hr
VOYO logo

Nakon što je RTL objavio da se u Orehovicu dovodi kamionima mulj iz zagrebačkog pročistača i na taj način otkrio novi skandal s otpadom i nakon čega je pokrenuta službena istraga o čitavom slučaju, priopćenjem se oglasilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

"Trgovačko društvo Girk Kalun d.d. bilo je u obvezi otpadni mulj na temelju važećih dozvola sakupiti i privremeno skladištiti na lokaciji svojeg postrojenja, predobraditi sušenjem te energetski oporabiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo da se privremeno skladištenje (postupak R13) za koje navedena tvrtka ima dozvolu obavlja prije postupka oporabe kao prateća djelatnost energetske oporabe (postupak R1).

1. Inspekcija zaštite okoliša je dana 8. prosinca 2017. godine temeljem članka 147. Zakona o održivom gospodarenju otpadom zabranila trgovačkom društvu Girk Kalun d.d. da otpadni mulj od obrade urbanih otpadnih voda predaje putem posrednika i/ili prijevoznika otpada korisnicima i vlasnicima  poljoprivrednih površina za tretiranje tla u svrhu poljoprivrednog ili ekološkog poboljšanja, rok izvršenja odmah.

Pravilnik o gospodarenju muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kada se mulj koristi u poljoprivredi definira mogućnost korištenja mulja koje znači rasprostranjivanje mulja po tlu ili bilo kakvo drugo u nanošenje na ili u tlo.

Pravilnikom je definiran proizvođač mulja dakle pravna ili fizička osoba koja je vlasnik ili korisnik uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i korisnik mulja - pravna ili fizička osoba koja koristi mulj u poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav definiran Pravilnikom omogućava direktnu predaju proizvođača mulja mora korisniku uz presliku Izvješća o rezultatima analize mulja od strane akreditiranog laboratorija. Proizvođač vodi očevidnik i izrađuje godišnje izvješće o količini mulja predanog na poljoprivredno tlo. 

S druge strane korisnik (osoba koja koristi mulj u poljoprivredi) mora prije prvog korištenja mulja osigurati analizu tla i voditi godišnje izvješće o korištenju u poljoprivredi. Slijedom svega navedenog sustav definiran Pravilnikom omogućuje isključivo korisniku mulja rasprostranjivanje mulja po tlu ili bilo kakvo drugo u nanošenje na ili u tlo.

Također, sustav nije predvidio uključivanja posrednika u ovom lancu budući da posrednik obavlja djelatnost posredovanja u gospodarenju otpadom što u korištenju mulja u poljoprivredi nije slučaj. Inspekcija zaštite okoliša će izdati Prekršajni nalog pravnoj osobi GIRK Kalun d.d. te odgovornoj osobi u pravnoj osobi zbog protuzakonitog postupanja. 

Navedeni prekršaj odnosi se na utvrđene činjenice u inspekcijskom nadzoru prema kojima je GIRK Kalun d.d. odvezao određenu količinu mulja (566,68 t) na poljoprivredne površine, a što nije u skladu sa dozvolama za gospodarenje otpadom prema kojima je mulj trebao biti odvezen i oporabljen  na lokaciju tvornice vapna u Drnišu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno postupanje je protivno dozvoli o gospodarenju otpadom i u suprotnosti s odredbom članka 86. stavak 1., točka 1. i 3. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kažnjivo po članku 170. stavak 1. točka 14. i stavak 2. istog Zakona.

2. Sukladno presudi Visokog upravnog suda kojim je poništena dozvola za gospodarenje otpadom KLASA: UP/l 351-02/14-11/14 UR.Broj: 517-06-3-2-15-18 od 05.10.2015. inspekcija zaštite okoliša je dana 8. prosinca 2017. godine temeljem članka 147. ZOGO zabranila društvu Girk Kalun d.d. obavljanje djelatnosti sakupljanja opasnog otpada i oporabe otpada na lokaciji pogona za proizvodnju vapna u Drnišu, Stjepana Radića 86 po navedenoj dozvoli, rok izvršenja odmah. 

Vezano uz presudu Visokog upravnog suda u Zagrebu Posl. Broj: Usž-2320/17 od 9. studenog 2017. napominjemo da je presudom poništena dozvola za gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša i prirode izdana 5. listopada 2015. jer lokacija građevine nije u skladu s Prostornim planom Šibensko-kninske županije, međutim važno je napomenuti da je lokacija sukladna Prostornom planu jedinice lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavamo kako je presuda poništena zbog neusklađenosti s prostornim planom, a ne zbog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi", stoji u priopćenju ministarstva.

Po prekršajnom nalogu koji je izdan, za pravnu osobu takve kazne iznose od 150.000 do 400.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 50.000 do 100.000 kuna. Sutra bi se ili prekosutra trebala bi se znati koliko će biti visina kazne. Što oduzimanja dozvole za gospodarenjem otpadom tiče, ona je tvrtci oduzeta jer nije bila u skladu s prostornim planom grada Drniša.

PROČITAJTE VIŠE:

>> Eskalacija skandala: hoće li zagrebački pročistač biti zatrpan fekalijama - od danas nitko ne odvozi smrdljivi mulj!

>> Nakon RTL-ove priče o mulju koji se iz Zagreba dovozi u općinu Orehovica, započela službena istraga spornog slučaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Slučaj otpadnog mulja se zapetljava: direktor tvrtke koja je mulj zbrinjavala prije natječaja tvrdi da se taj posao više ne radi po zakonu​

>> RTL raskrinkao skandal s muljem zagrebačkih voda, a sada otkrivamo: sporan je i natječaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> RTL Danas otkriva novi skandal s otpadom: kako se mulja sa zagrebačkim muljom koji završava na međimurskim poljima

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo