Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je novi javni natječaj u sklopu projekta kurikularne reforme čiji će budžet većinom podmiriti novcem iz Europskog socijalnog fonda, ali ovoga puta nije riječ o opremi već cateringu na koji će se potrošiti malo više od pet milijuna kuna, kad se uračuna PDV.
Tim novcem financirat će se usluge cateringa za dva puta po 32.000 sudionika skupova stručnih usavršavanja, ali novac je namijenjen i za članove stručnih radnih skupina, kao i ostalih dionika projekta.
"Riječ je o jednakoj praksi kao i prošle godine u kojoj se, isključivo iz EU fondova, nabavljaju usluge hrane i pića za oko 32.000 učitelja, ravnatelja, stručnih suradnika svih osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj te domaće i strane stručnjake koji su podrška reformi", navode nam iz Ministarstva te nastavljaju:
"Planirana su dva ciklusa stručnih usavršavanja, a u svakome od njih bit će održano oko 900 stručnih skupova (oko 1800 stručnih skupova ukupno; tj. oko 64.000 sudionika). Ukupan iznos je 4.016.000 kn bez PDV-a, tj. 56 kuna bez PDV po sudioniku za stručna usavršavanja u trajanju od najmanje četiri sata te 180 kuna bez PDV-a po sudioniku za sastanke stručnih radnih skupina i ostalih dionika čije je trajanje cjelodnevno odnosno traje osam ili više sati. U navedeno su uključene usluge hrane i pića (dakle ne isključivo hrane), a ručak će biti poslužen kao švedski stol. Također, ističemo kako su u tehničkim specifikacijama navedeni primjeri jela, a ne stvarna jela koja se nabavljaju."
Dakle, navodi o teletini, bakalaru i ostalim jelima koja se spominju u prvotnoj medijskoj objavi neslužbeni su i tek trebaju biti potvrđeni. Ako budu. U konačnici, Ministarstvo napominje da je sve izvedeno u skladu s pravilima.
"Navedene obrazovne aktivnosti i pružanje podrške obavezan su dio projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda. U skladu s pravilima Europskog socijalnog fonda, Zakonom o javnoj nabavi (2016.) i internim pravilima Ministarstva znanosti i obrazovanja, izrađena je Dokumentacija o nabavi, troškovnik i popratni prilozi u kojima se traži nabava usluga posluživanja pića i organizacije ručka (catering) za vrijeme provedbe svih projektnih aktivnosti na projektu CKR II koji se planiraju provesti od sredine veljače 2020. godine do 31. prosinca 2020."