MINISTARSTVO U KOJEM SJEDE PIJANI MILIJARDERI: /  Za ugovore spiskali duplo više nego su smjeli, muljali s kilometražom službenih auta

Image

U ministarstvu u kojem su se samo prošle godine izmijenila tri ministra, onom gospodarstva, poduzetništva i obrta, državna je revizija zbog brojnih nepravilnosti dodijelila uvjetno mišljenje.

6.9.2017.
8:26
VOYO logo

Nakon što je pročešljano poslovanje ministarstva Martine Dalić, revizija je utvrdila mnoge propuste poput neizvršenih naloga ranijih revizija, a bilo je propusta koji se odnose i na računovodstvo i rashode.

Podsjetimo, na čelu je tog ministarstva prošle godine najprije bio HNS-ov Ivan Vrdoljak, nakon kojeg je došao Tomislav Panenić, a od 13. je listopada na čelu je Ministarstva gospodarstva Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti jedan od troje ministara nije stanje doveo u red, već je, čini se, napravljen još veći kaos pa je revizija ustanovila da je probijen limit za plaćanje po ugovorima o djelu, piše tportal. Vanjskim je suradnicima prošle godine Ministarstvo na taj način isplatilo 1,95 milijuna kuna, što je brojka dvostruko veća od limita propisanog zakonom. Naime, iznos plaća za vanjske suradnike ne smije premašiti dva posto od ukupne mase plaća, a ova je brojka dvostruko veća. Radilo se uglavnom o plaćanju vanjskih suradnika koji su imali savjetodavne zadatke kada je riječ o arbitražnom postupku s Mađarskom.

Osim toga, Ministarstvo nije poduzelo nikakve mjere protiv vlasnika Brodogradilišta Split zbog nenamjenskog trošenja državnih potpora. Tportal piše kako je Splitskom brodogradilištu od 2012. do 2016. isplaćeno 1,4 milijarde kuna državnih potpora za restrukturiranje, a novi vlasnik ne koristi namjenski primljenu potporu. Brodosplit odstupa i od organizacijskog i kadrovskog restrukturiranja, pokazala je revizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilnosti su utvrđene i u računovodstvu jer na računu obveza nisu prikazane stavke za restrukturiranje brodogradilišta, a radi se o 222,6 milijuna kuna.

Tu su i problemi sa službenim vozilima. Za gorivo je u Ministarstvu potrošeno 595,6 tisuća kuna, no evidencija prijeđenih kilometara za neka od službenih vozila nije točna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo