potporu dobiva 82-oje mladih liječnika /

Ministarstvo bespovratnim novcem iz EU za specijalizacije pokušava zadržati liječnike u Hrvatskoj

U Hrvatskoj nedostaje oko tisuću 400 obiteljskih liječnika, a ovaj problem pokušava popraviti Ministarstvo zdravstva povlačeći 187 milijuna kuna bespovratnog novca za specijalizacije iz europskih fondova

16.2.2018.
18:38
VOYO logo

Tri je godine čekala specijalizaciju iz obiteljske medicine. "Teško je radit planove, ako nemate specijalizaciju, ne znate da li ćete ostati u Zagrebu ili ćete biti u nekom drugom gradu. Lakše je i planirati kad znate da ćete imati specijalizaciju i da ćete nakon 4 godine biti specijalist i krenut raditi ono što želite", kazala je Iva Jurčević, specijalizantica obiteljske medicine.

Prvu plaću kao specijalizantica u zagrebačkom Domu zdravlja Centar dobit će iz novca Europskih fondova, baš kao i još 81 mladi liječnik primarne zdravstvene zaštite. Domovima zdravlja i hitnim službama uručeni su prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za specijalističko usavršavanje doktora medicine. Na novac neki, poput Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, još čekaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Natječaji su isto dole raspisani samo su administrativno možda malo kasnili. Znam da su već odabrani diljem Dalmacije odnosno područja o kojemu govorite kandidati su odabrani, njih očekujemo u narednih mjesec dana na popisima", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić

Za oko 200 specijalizacija osigurano je ukupno 187 milijuna kuna, 85 posto iz europskog socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna. "Znači mi jako puno, pogotovo jer sam ja iz Novalje tako da sam i htjela za Novalju specijalizirati. Nakon fakulteta sam čekala godinu i pol", kazala je Marija Badurina, specijalizantica obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo preko 260 timova, samo obiteljske medicine imamo preko 100 timova, tako da je zanavljanje, to su odlasci u mirovinu i to je ono što je jako važno da se na vrijeme osiguraju specijalizacije", tvrdi Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Centar u Zagrebu. 

Na ovaj način povećat će se broj specijalizacija u obiteljskoj medicini, pedijatriji, ginekologiji, opstetreciji, kliničkoj radiologiji na manje atraktivnim područjima Hrvatske, kao i u hitnoj medicini. No, Dom zdravlja Vojnić u isto vrijeme se našao u problemu, jer nemaju zamjenu za liječnicu koja odlazi na specijalizaciju.

"Tu se sada otvara jedna pandorina kutija, jer svi znamo da su nam liječnici deficitarni i da vrlo teško ćemo pokriti njenu specijalizaciju, ali ćemo pokušat otvaranjem natječaja s novim mladim kadrovima", kazala je Vlasta Novosel, ravnateljica Doma zdravlja Vojnić. Dok mnogi liječnici odlaze iz zemlje, ove mlade specijalizantice žele ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo