MINISTAR ZDRAVLJA NAKIĆ: / 'Tko može, neka plati bolji kuk'

Image

Neke od reformi koje je ministar zdravlja Dario Nakić najavio kao poteze na koje se odmah kreće, zaživjet će tek u drugoj polovici godine, a financijske rezultate dati tek u 2017.

25.5.2016.
15:41
VOYO logo

Novi sustav Hitne u kojem bi medicinske sestre određivale hitnost liječenja trebao bi, zbog, kako je kazao Nakić saborske procedure, zaživjeti u srpnju. Od njega se očekuje ušteda od 50 milijuna kuna. "Očekujemo prije svega racionalizaciju u potrošnji laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga. Na godišnjoj razini računamo da bi ušteda reorganizacije hitne mogla biti oko 50 milijuna kuna", kazao je Nakić potvrđujući svjesnost činjenice da to nije dovoljna ušteda da bi sustav težak 23 milijarde kuna funkcionirao.

Pitanje dostupnosti skupljih lijekova

"Mi to moramo uštedjeti na puno segmenata u cijelom sustavu. Primjerice, osim ovih 50 milijuna, oko 100 milijuna ušteda može se postići na lijekovima, odnosno kontrolom potrošnje. Veća će biti kontrola potrošnje skupih lijekova, za što je lani potrošeno oko 850 milijuna ili oko 150 milijuna kuna više nego godinu prije", kaže ministar ističući da neće smnjiti dostupnost skupih lijekova ili zaustavljanje stavljanja na listu novih. U tu svrhu, uz dosadašnja povjerenstva u bolnicama, koja odobravaju skupe lijekove, sada će formirati i povjerenstvo u HZZO-u koje će također davati "zeleno svjetlo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO ĆE IZGLEDATI REFORMA: /

Trijažne sestre odlučivat će jeste li ili niste hitan slučaj

Image
KAKO ĆE IZGLEDATI REFORMA: /

Trijažne sestre odlučivat će jeste li ili niste hitan slučaj

"Kad je riječ o skupim lijekovima, u kontaktu smo s britanskim NICE-om (tijelo koje određuje isplativost stavljanja lijeka na listu) oko implementacije njihovih smjernica. Moramo vidjeti postoji li mogućnost smanjenja troškova kroz zajedničku nabavu posebno skupih lijekova", pojašnjava Nakić.

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija, Vjeran Zganec-Rogulja

"Novac iz dopunskog prelit ćemo u obvezno"

U svom pojašnjenju financijskog stanja sustava navodi kako će do uštede u kojoj mora vratiti i dio dugova doći ne samo reformom i reorganizacijom već i povećanjem prihoda od 400 milijuna kuna. U tom dijelu računa na poskupljenje police dopunskog osiguranja. Pritom će, tvrdi, izmijeniti zakon kako bi se omogućilo da se iz dopunskog osiguranja pokrivaju i troškovi obveznog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako će to učiniti s privatnim osiguravateljima, Nakić je odgovorio: "To ćemo učiniti ili pravilom o niveliranju prema kojem bi i oni morali snositi dio troškova obveznog osiguranja, osobito ako u njihovu portfelju budu mlađi osiguranici, ili će se privatni osiguravatelji izjednačiti cijenom police za sve osiguranike bez obzira na godine s HZZO-ovom policom".

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

Osiguranici ovisno o financijskim mogućnostima

Kad je riječ o obnavljanju bolnica u Sisku i Bjelovaru, tvrdi kako se one moraju financirati iz alternativnih izvora, a da potvrde o tome da će ih financirati EU zasad nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koja je korist od od smjernica za "standardno" liječenje pojedinih zdravstvenih problema koje se očekuje od HLZ-a čije će mišljenje dobiti tek u rujnu, Nakić je kazao kako će to koristiti u određivanju nadstandarda i standarda.

Na činjenicu da će time dobiti dvije vrste osiguranika određene materijalnim mogućnostima, Nakić je reagirao riječima: "Mislim da je dobro da građani koji si to mogu priuštiti plate svoju protezu kuka ili koljena po većoj cijeni, dobiju traženu uslugu, a i bolnice bi pri tome mogle nešto zaraditi. Konačna korist bila bi za sve, podizanjem kvalitete redovne usluge". Pritom dodaje kako će se uštedjeti na materijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo