ŠKOLA KAO NEKAD? / Ministar: 'Škole se neće zatvarati ako se pogorša epidemiološka situacija'; Evo što kaže o Covid potvrdama za roditeljske

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Govoreći o procijepljenosti prosvjetara, ministar Fuchs je kazao kako su se podaci popravili te da je sada procijepljeno 60 posto gimnazijskih profesora, te oko 58 posto profesora srednjih i strukovnih škola

3.9.2021.
22:03
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak počinje nova školska godina. Bit će to još jedna godina puna izazova budući da borba s koronavirusom i dalje traje. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV govorio je o početku škole i epidemiološkim mjerama.

Učenici osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak će i fizički sjesti u svoje školske klupe. Budući da su u učionicama uspjeli osigurati dovoljan fizički razmak, učenici u Međimurskoj županiji neće morati nositi maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U uputama jasno piše da sva djeca koja sjede na način da je osiguran razmak, govorim od petog razreda na više, da mogu na nastavi biti bez maski", pojasnio je ministar.

Image
ĐACI, POZOR! /

Stigle su nove smjernice za vrednovanje učenika: Ovako će izgledati početak školske godine

Image
ĐACI, POZOR! /

Stigle su nove smjernice za vrednovanje učenika: Ovako će izgledati početak školske godine

Govoreći o procijepljenosti prosvjetara, ministar Fuchs je kazao kako su se podaci popravili te da je sada procijepljeno 60 posto gimnazijskih profesora, te oko 58 posto profesora srednjih i strukovnih škola. Ipak, ističe kako nije zadovoljan tim postocima jer bi procijepljenost trebala biti viša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid potvrde ne uvode se za učitelje, ali za roditelje...

Pojasnio je potom pitanje covid potvrda. Kazao je kako se one neće uvoditi za učitelja, ali će možda biti potrebne roditeljima.

"Covid potvrde se neće koristiti za roditeljske sastanke, ako to ravnatelji ne narede", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar se osvrnuo na mentalno zdravlje učenika, rekavši da će posljedice „terapirati“ ljudi stručni u tom području.

"Imamo li ih dosta, to je dobro pitanje. Vi znate da je u Austriji Klinika za dječju psihologija - ima listu čekanja. Mislim da smo mi našim pristupom, da su djeca bila online svega pet tjedana, napravili jako puno u prevenciji", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole ostaju vjerojatno otvorene u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije

Kazao je i kako se škole neće zatvarati ukoliko se pogorša epidemiološka situacija. "Ja ću se boriti i zalagati da škole ostanu otvorene", dodao je.

Osvrnuo se i na uvođenje nacionalnih ispita, tzv. male mature. "Provest će se u 80 škola - 5. i 8. razredi. Kao prvi korak u implementaciju općih nacionalnih ispita i nacionalni ispiti u prvom redu služe kao provjera sustava što štima ili ne štima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A uskoro kreće i nova akademska godina te su objavljene i nove upute za održavanje nastave na fakultetima. Preporuča se da se nastava održava na otvorenom. "Na Kineziologiji na primjer. Može se vjerojatno organizirati neka moguća predavanja vani. Mogu se grupirati u grupe studenata koji imaju COVID potvrde - ne moraju držati distancu", izjavio je.

Dodao je kako profesori i učitelji određenog predmeta mogu skinuti maske ukoliko su cijepljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo