MINISTAR HORVAT: / 'Gradit ćemo na trusnom prostoru, prostoru za koji nam seizmolozi tvrde da će se neće smiriti iduće dvije godine'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Bez obzira na tip gradnje, gradit ćemo na trusnom prostoru, prostoru za koji nam seizmolozi tvrde da će se neće smiriti iduće dvije godine'

5.1.2021.
14:33
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka s hrvatskim proizvođačima koji se mogu uključiti u izradu montažnih objekata koji bi bili rješenje na prostoru pogođenom razornim potresom, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da će gotovo 20 tisuća prijavljenih objekata trebati pregledati te da je gotovo 6500 ili 7 tisuća za koje je prvotna procjena napravljena.

"Arhitekti, građevinari, seizmolozi, proizvođači opreme te građevinska operativa, svi u jednoj prostoriji nakon dugo vremena. Čuli smo ovdje četiri skupa ideja. Jedna je ideja je klasični oblik gradnje, drugi je montažni, ali koji može biti betonske, čelično-rešetkaste i drvene konstrukcije. Danas je, kao jedna nada, iznjedreno s ovoga sastanka. Kada bismo kapacitet svih ovih tehnologija stavili na stol, mi bismo za otprilike dvije godine obnovili tri tisuće kuća", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF STOŽERA ZA POTRESE: /

Potrebno je još oko 1000 kontejnera za one koji su ostali bez domova

Image
ŠEF STOŽERA ZA POTRESE: /

Potrebno je još oko 1000 kontejnera za one koji su ostali bez domova

Protupotresna gradnja

Horvat kaže da se razgovara o dva koncepta. Urbanom vezano uz Zagreb i drugi koji je gotovo 90 posto ruralan te ima relativno teški dostup do parcela na kojima će se događati obnova. "Bez obzira na tip gradnje, gradit ćemo na trusnom prostoru, prostoru za koji nam seizmolozi tvrde da će se neće smiriti iduće dvije godine. Gradnja mora biti protupotresna, kako se ne bi ponovile greške iz povijesti", upozorio je.

Govoreći o srušenim kućama koje su obnovljene nakon rata, Horvat je rekao da su objekti određeni građeni nekvalitetno i da je potrošen novac hrvatskih poreznih obveznika. "Sva dokumentacija postoji u pravnom sljedniku tadašnjeg Ministarstva, Središnjem državnom uredu za obnovu, siguran sam da svi ti pojedinačni objekti koji su nekvalitetno građeni, i policija i USKOK i DORH imaju dosta kvalitetnog materijala da naprave istražne radnje i povuku poteze", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat kaže da projekti mogu biti vrlo brzo gotovi te ako bi sve ostalo išlo prema planu da bi "od šestog do devetog mjeseca mogla biti zakopana prva lopata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo