PROBLEM PRENAPUČENIH KUĆANSTAVA /

Bačić predstavio detalje stambene politike: 'Imamo odgovore na visoke cijene stanova'

Image
Foto: Luka stanzl/PIXELL

Rekao je da se radi o strateškom dokumentu u kojem su identificirani razlozi te odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju

18.10.2024.
10:56
Luka stanzl/PIXELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavlja Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030.

Bačić je uvodno istaknuo da je jedna od važnijih tema priuštivost stanovanja, ali i jeftiniji najam - što je Vlada detektirala kao velik problem građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi puta u 34 godine državnosti da imamo ovakav srednjoročni plan", istaknuo je Bačić.

PROČITAJTE BAČIĆEV DOKUMENT O STAMBENOJ POLITICI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se radi o strateškom dokumentu u kojem su identificirani razlozi te odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju.

Procjena različitih institucija je da nedostaje od 232.000 do 286.000 stanova. istovremeno, od više od dva milijuna stanova, njih 231.000 koristi se za kratkoročni najam. Bačić je istaknuo da je Hrvatska u skupini država s velikom prenapučenosti stambenih jedinica.

"Prosječan stanovnik Hrvatske raspolaže s 1,2 sobom, dok je prosjek EU-a 1,6 soba. Prosječan broj članova kućanstva u Hrvatskoj je 2,67, dok je prosjek EU-a 2,3. Roditeljski dom se napušta s 33,4 godine i samo Portugal je gori. Prosjek EU-a je 26,5 godina i to predstavlja demografsku prepreku", istaknuo je Bačić.

Image
KAKO DO KVADRATA? /

Stambena kriza drma EU, u Estoniji cijene skočile i 200 posto. Kod nas? Ne prestaje žeđ za nekretninama

Image
KAKO DO KVADRATA? /

Stambena kriza drma EU, u Estoniji cijene skočile i 200 posto. Kod nas? Ne prestaje žeđ za nekretninama

Prema Indeksu priuštivosti, u Dubrovniku se s godišnjom plačom može kupiti svega 3,2 kvadrata stana, u Splitu 3,8 kvadrata, u Zagrebu 6,7 kvadrata, a u Vukovaru 21,8 kvadrata stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je rekao kako očekuje da će program priuštivog stanovanja pratiti i lokalna samouprava bez čije suradnje takav program nije moguće provesti.

"Imamo odgovore na visoke cijene stanova za kupnju i najam", rekao je Bačić. "Radna skupina koja je radila na ovom planu sastojala se od stručnjaka iz različitih domena. Demografski, socijalni, prostorni aspekt - svega toga se tiče ovaj plan. Analizirali smo sve podatke kako bi se dobio omjer ponude i potražnje u Hrvatskoj- pregled tržišta nekretnina, analiza modela stambenog zadrugarstva u EU, analiza nekretnina za priuštivo stanovanje samo su neki od tih podataka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je rekao da se podaci temelje na podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku te da je završen akcijski plan koji će se uputiti na javno savjetovanje.

"Vjerujemo da će početkom prosinca biti vrednovanje završeno, nakon čega će Plan ići u javno savjetovanje. Dotad ćemo imati niz prezentacija, među ostalim Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), kao i predstavljanje gradovima i općinama", najavio je ministar.

'Ulaganje u nekretnine građanima je oblik štednje'

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda, Hrvatskoj nedostaje 232.750 stambenih jedinica. Procjena hrvatskog Ekonomskog instituta nešto je veća - 236.731 stambena jedinica.

"Proteklih godina bilježimo snažan rast cijena nekretnina i najma te potražnju veću od ponude. Ulaganje u nekretnine građanima je oblik štednje. Za kratkoročni najam u turističkom sektoru koristi se 231.000 stambenih jedinica. Porasla je potražnja stranih državljanja za nekretninama u Hrvatskoj. Posljedice energetske krize i povećanje cijena građevinskog materijala utjecale su na rast cijena. Udio praznih stanova dosegnuo je 25 posto ukupnog stambenog fonda - 595.500", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković također je naglasio da Hrvatska treba nove stanove na tržištu koji će omogućiti priuštivo stanovanje te da je potrebno što prije aktivirati prazne stanove. Kao dobar alat istaknuo je porez na nekretnine, ali naglasio da porezna politike ne može riješiti sve izazove u jednom sektoru.

Plenković je najavio da će se u idućih godinu do dvije dana u potpunosti aktivirati nekretnine u vlasništvu RH koje sada nisu u funkciji stanovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljevi će se, rekao je Bačić, između ostalog ostvariti izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju te programom izgradnje i obnove stambenih jedinica u državnom vlasništvu na tim područjima, za stambeno zbrinjavanje mladih osoba i mladih obitelji.

Cilj je i nastavak potpora u ruralnim područjima kroz program stambenog zbrinjavanja mladih u prigradskim i ruralnim područjima, a u planu je i povećanje kapaciteta studentskog smještaja izgradnjom novih studentskih domova.

Najavio je i novi Zakon o prostornom uređenju te novi Zakonu o poticajnoj stanogradnji.

"Ovim zakonom Agencija za pravni promet i posredovanje nekretinama (APN) postaje središnje tijelo za provedbu poticane stanogradnje i priuštivog najma. Uvodi se novi način financiranja izgradnje POS zgrada. U suradnji s JLS-ovima gradit će se nova stambena naselja. Cijene priuštivog stanovanja formirat će se po regijama", rekao je Bačić te dodao da će to povećati ponudu stanova po povoljnijih uvjetima: 50posto stanova u POS zgradama bit će za prodaju, a 50 posto za priuštivi najam. Poboljšat će se i model potpore za gradnju kuća. Kombinacijom ovih modela POS-a u planu je izgradnja 8000 stambenih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najam stanova u suradnji s državom

Bačić je rekao i da država želi na području velikih gradova poput Zagreba, Splita, Rijeke i ostalih gdje su stanovi nepriuštivi, izgraditi manja naselja gdje bi se osposobila i društvena infrastruktura. Naglasio je da to neće biti geto jer će pola stanova biti na najam, a pola za prodaju.

Ministar je svjetan da će program priuštivog najma izazvati najviše polemike. Rekao je da će njime biti obuhvaćena kućanstva koja su iznad praga siromaštva, ali ispod granice prosječnih prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U program priuštivog najma treba ući 1.200 državnih stanova, za koje je najavio brzu obnovu. To će uključivati i stanove HŽ-a, HP-a, HZMO-a, HZZO-a. Bačić nije iznio podatak koliko takvih stanova ima.

Najavio je i javno privatno partnerstvo za vlasnike privatnih stanova.

"Uvodimo javno privatno partnerstvo za vlasnike privatnih stanova kojim će upravljati država preko APN-a", rekao je.

Uvjet je da ta jedinica mora biti prazna dvije godine, vlasnik predaje APN-u na upravljanje stan na razdoblje 3 do 10 godina i jamči mu se pravna sigurnost. Vlasnik će dobiti najam u dvije rate cjelokupni iznos, od čega jedan unaprijed. Najamninu će odrediti kao medijalnu cijenu najma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"APN će useliti u taj stan najmoprimca koji će plaćati priuštivu najamninu koji će ići u fond koji sam spomenuo. A razliku do medijalne tržišne će pokriti država. Kada bi samo deset posto praznih stanova preuzeli u ovom programu, to je 60.000 stanova, a to se ne može izgraditi brzo", vjeruje Bačić.

Najavio je i da će država kupcima vraćati pola iznosa PDV-a za kupnju stana prilikom kupnje prve nekretnine. Ako se nekretnina kupuje od fizičke osobe, onda se vraća porez na promet nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će i kriteriji i neće se moći kupiti ogromni stanovi i maksimalnu vrijednost. U odnosu na to ćemo vraćati novac", upozorio je Bačić.

"Nadam se da će građani s praznim stanovima pokloniti vjeru državi i da ih daju preko nas u najam. Dobit će značajna sredstva najamnine unaprijed, a inače bi im stan stajao prazan i na njih bi plaćao najam", rekao je Bačić.

POGLEDAJTE VIDEO: Ekskluzivno istraživanje RTL-a o uvođenju poreza na nekretnine

PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike