upitni uvjeti / Ministar Bošnjaković poništio reimenovanje Ručevića, eksperta sa suđenja u svim velikim slučajevima

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bio je angažiran u nizu velikih predmeta, od Zdravka Mamića, Nadana Vidoševića do Sanadera i cijelog slučaja Fimi Media...

18.7.2018.
15:56
Dalibor Urukalovic/Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Zrinko Ručević, stalni sudski vještak za knjigovodstvo, računovodstvo i financije, bezbroj je puta izradio vještačenja koja su sudovima bila smjernica, a često i temelj za donošenje presuda u predmetima gospodarskog kriminala. Bio je angažiran u nizu velikih predmeta, od Zdravka Mamića, Nadana Vidoševića do Ive Sanadera i cijelog slučaja Fimi Media... 

No, sada se postavlja pitanje ima li Zrinko Ručević propisane uvjete za stalnog sudskog vještaka u području financija, računovodstva i knjigovodstva jer je ministar Bošnjaković poništio 16. travnja ove godine posljednje rješenje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu o njegovu reimenovanju, doznaje Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pune 22 godine od njegova prvog imenovanja, ministar je došao do zaključka,  da Ručević nije završio odgovarajući fakultet, odnosno da nema dostatno radno iskustvo na odgovarajućim poslovima. Slijedom tog, uzburkali su se brojni pravosudni krugovi, piše dalje Jutarnji, pa čak i zgražanje sudaca sa zagrebačkih sudova. Jasno su naveli da je Ručević formalnopravno i dalje sudski vještak te da njegova vještačenja definitivno nisu nezakonita jer odluka Ministarstva nije pravomoćna do rješavanja upravnog spora.

Ovdje postoji niz slučajnosti koje su pratile ovaj slučaj, a cijelu priču s osporavanje vještaka Ručevića pokrenuo je Ivan Milas iz Tkona na otoku Pašmanu, a koji je prije svega bio nezadovoljan Ručevićevim vještačenjem u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega. No u Ministarstvu pravosuđa nisu htjeli komentirati kako se može dogoditi da se nakon više od 20 godina zaključi da dugogodišnji sudski vještak zapravo za to nema propisane uvjete, navodi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo