Milinović stančugu u Gospiću kupio u bescjenje

Darko Milinović tvrdi da je stan platio upola jeftinije jer je bio razoren u zračnim napadima na Gospić.

22.4.2011.
8:58
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva dr. Darko Milinović, koji će se uskoro useliti u novoizgrađenu vilu nadomak gospićke bolnice, stan u kojem živi s obitelji, površine 90 četvornih metara u najužem centru Gospića, kupio je od Grada prije 15 godina.

Bilo je to u vrijeme ratnih događanja kada Gospićani baš nisu razmišljali o nekretninama. No, Dado, kako ga Ličani zovu iz milja, tada je kupio stan i za njega dao svega 50.000 kuna. I to stan koji je u trenutku potpisivanja ugovora procijenjen na 92.472,98 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrova glasnogovornica: Stan razoren avionskom bombom

No, Milinović je cijenu smanjio na temelju ratne štete, koju susjedi nazivaju tek "neznatnim oštećenjima". Ministrova glasnogovornica pak tvrdi da je stan razoren u zračnom napadu na grad.

"Stan je 1995. godine za vojno-redarstvene akcije Oluje razoren avionskom bombom, te je bio svrstan u 5. kategoriju oštećenja, dakle samo jednu kategoriju do potpunog statičkog oštećenja. Izračunom prema propisanim elementima i mjerilima utvrđena je cijena stana u iznosu od 92.472,98 kuna. Za prvi obrok u iznosu od 45.624,69 kuna priznata su vlastita sredstva koja je Milinović uložio u obnovu stana razrušenog u oružanoj agresiji, dok se za preostalu vrijednost u iznosu od 50.193,00 kuna uz kamatu od 1 posto, kupac obvezao na obročnu otplatu u trajanju od 156 mjesečnih obroka, odnosno tijekom 13 godina u iznosu od 321,00 kunu mjesečno. Kredit je u cijelosti otplaćen, a zadnja rata dospjela je tijekom 2008. godine", pojasnila je za Slobodnu Dalmaciju ministrova glasnogovornica Zora Lažeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjed: Oštećeni su fasada i vanjska stakla

No, prema opisima Milinovićevog susjeda oštećenja nisu bila te jačine.

"Točno je, 'krmača' je pala u dvorište gdje se danas nalazi parkiralište. Jedan dio zgrade je stradao jače, drugi manje, ali uglavnom su oštećene fasada i vanjska stolarija, razbijeni su prozori, a geleri su oštetili zidove", priča Jure Milinković čiji je stan jače stradao za što nije tražio obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan Milinovićev susjed, danas bivši, prisjetio se bombardiranja u kojem je, kaže, nekoliko stanova stradalo od požara, ali na drugom ulazu.

"Na ulazu u kojem je Milinovićev stan oštećeni su samo prozorska stakla i fasada, a još su manje oštećeni stanovi s pogledom na Ulicu Vile Velebita kao Milinovićev. Ne mogu vjerovati da tvrdi da mu je stan razoren avionskom bombom", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanarka otišla uoči rata

Na Milinovićev stan stanarsko je pravo polagala Anka Stević, prijeratna zaposlenica gospićke Gradske skupštine, koja je 28. 8. 1991. odselila. Nakon nje stan je na korištenje dobila obitelj hrvatskog prognanika iz Široke Kule. No, kada su se 1993. odselili nekretninu je kupio Milinović.

Zanimljivo je da je ministar u svojoj imovinskoj kartici naveo da je vrijednost stana koji je stekao u ratu 50.000 eura iako je njegova tržišna vrijednost, s obzirom na cijenu četvornog metra koja se kreće od 900 do 1.000 eura, oko 85.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201008150170006 arti-201008120045006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo