Milijuni bačeni na dječje knjižice koje se ne koriste

U velikom broju ambulanti iskaznica imunizacije, u koju se upisuje cijepljenje djeteta, jedino je što se iz ove knjižice doista koristi, dok druge dvije u pravilu skupljaju prašinu.

7.5.2010.
12:28
VOYO logo

Podeblja knjižica pod nazivom Zdravstvena knjižica od rođenja do punoljetnosti, koju je 2006. godine osmislio bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić, sastoji se od dvije zasebne knjižice od stotinjak listova, jedne za razdoblje predškole, druge za školsko doba, te iskaznice imunizacije.

U velikom broju ambulanti iskaznica imunizacije, u koju se upisuje svako cijepljenje djeteta, jedino je što se iz ove knjižice doista koristi, dok druge dvije u pravilu skupljaju prašinu u kućnim ladicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje se podijeli gotovo stotinu tisuća zdravstvenih knjižica koje se ne koriste, piše Novi list.

Roditelji djecu i dalje na pregled vode s klasičnom zdravstvenom iskaznicom, a podaci o bolestima i terapijama pišu se u zdravstveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njihovo tiskanje samo je u 2007. godini potrošeno više od dva milijuna kuna, a novije podatke o proračunskim izdacima za ovu knjižicu od nadležnih institucija Novi list nije uspio dobiti.

U Ministarstvu zdravstva tvrde kako se ona uglavnom uredno ispunjava, što su liječnici i dužni činiti prema posebnom pravilniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnikom o zdravstvenoj knjižici od rođenja do punoljetnosti propisana je, naime, obveza roditelja da nose knjižicu na svaki pregled, a liječnici je moraju ispunjavati i slati kopiju svakog lista županijskim koordinatorima koje imenuje ministar zdravstva.

Neispunjavanje knjižice, prema pravilniku, predstavlja težu povredu obveze iz radnog odnosa, no u posljednje četiri godine nitko nije kontrolirao niti kaznio liječnike koji to ne čine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva nikad nije ni imenovao županijske koordinatore, koji su trebali prikupljati podatke iz knjižica i mjesečno ih slati HZJZ-u i referentnim centrima za praćenje rasta i razvoja djece.

"Ta knjižica postoji i cirkulira, ali podaci se ne dostavljaju i ne obrađuju", potvrdila je za Novi list Marina Kuzman, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005030759006 arti-201004260510006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo