Kao srednji vijek / Milijarda eura za obnovu Banovine: Povjerenik EK produljio rok. Ali, idući put će osobno u kontrolu

Ono što je danas Johannes Hahn vidoio na Banovini, više podsjeća na srednji vijek 21. stoljeće. Od 69 naselja, samo 14 ima vodovod. A bunari...

21.5.2022.
21:10
VOYO logo

Obnova ide puževim korakom, ali ipak, ide pa je Hrvatskoj i službeno produljen rok za korištenje više od milijarde eura iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba i Banovine.

Vijest je potvrdio i europski povjerenik, ali i najavio da će doći još jednom u kontrolu radova, jer ono što ga je danas dočekalo na Banovini, više podsjeća na srednji vijek nego život u 21. stoljeću. Marko Šiklić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Napušteni Banijci /

Božić nakon potresa na Baniji. Jednima dijete guta dim. Drugi imaju 78 godina: 'A ne, mi sigurno nećemo dočekati obnovu'

Image
Napušteni Banijci /

Božić nakon potresa na Baniji. Jednima dijete guta dim. Drugi imaju 78 godina: 'A ne, mi sigurno nećemo dočekati obnovu'

Mira Bjelajac iz Majskih Poljana: "Ruka uvijek ide ovdje, tražim pipu, ali pipe nema. Nema dovoda vode, i onda što donesemo to je to."

Donosi je iz bunara, po nekoliko puta dnevno. Osnovna životna potreba ovdje je luksuz! Svaka kap vode triput se upotrijebi. "Znala sam brojit korake ,76 do gore, 76 odozgor – znam da toliko trebam do vode. moramo se snalazit kako ide, drukčije ne ide. Nemamo tu vode i onda donesemo, i onda iz jedne posude u drugu i tako se patimo", dodala je Bjelajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon potresa bunarska voda o kojoj ovisi više od tisuću obitelji, nije za piće. Dubravka Miklec iz Trtnika Glinskog: "Možete je prokuhati. Mi sva sreća imamo taj nekakav auto pa u Glini uzmemo vodu za piće, inače bismo je i mi prokuhavali i pili, nema druge."

Albert Cestarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina: "Na području grada Gline imate 69 naselja, samo 14 ih ima vodovod. U ovom trenutku tu smo gdje jesmo, mi ne možemo napravit ništa nego sanirati te bunare i da se koriste barem za tehničku uporabu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2500 prijava, dosad su očistili više od tisuću bunara. Besplatno. Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa: "Neki puta se događa da bunare koje smo očistili jednom moramo opet čistiti jer se miješa taj mulj s vodom i bunar postaje zamućen i tada se ta voda ne može koristiti ni kao tehnička, a pogotovo za piće."

Bunari, kažu nam asanatori, nisu održavani godinama. Puni su mulja. Nerijetko na dnu pronalaze i otpatke, poput boca, stakla i kanti koje ljudima slučajno upadnu u bunar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Raić, voditelj sanacije bunara na području Županije sisačko-moslavačke: "Oni svi tu vodu konzumiraju i piju, na žalost mi koliko smo im god pokušavali objasnit, ali teško – oni kažu pili smo tu vodu 20 godina, pit ćemo je i sada."

Obnova ide sporo, ali ipak ide – pa je Hrvatskoj i službeno produljen rok za korištenje više od milijarde eura iz Fonda solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju: "Zahvalio bih stanovnicima na hrabrosti koji se uvijek iznova uzdignu kako bi ponovo izgradili svoje domove uz pomoć javnosti i europske obitelji."

Europski povjerenik doći će i u kontrolu, vjeruje da će ga tada dočekati novo lice Banovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo