Milanović želi ustavom jamčiti prava gay populaciji

Najveća oporbena stranka oko ustavnih promjena ima novi prijedlog.

11.5.2010.
21:15
VOYO logo

arti-201005110610006Na sastanku u četiri oka koji su čelnici dviju najvećih stranaka u ponedjeljak poslijepodne vodili prvenstveno oko načina glasanja dijaspore, Zoran Milanović je došao s prijedlogom da Ustavom zajamče i prava gay populacije, koji dosada njegova stranka nije spominjala.

Šef SDP-a traži da se ustavnim promjenama obuhvati i izmjena članka 14. koji propisuje da ''svatko u RH ima prava i slobode neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom i drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama'' dodavanjem termina ''spolnoj ili seksualnoj orijentaciji'', piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način samo se Ustavom želi urediti ono što je ionako regulirano Zakonom o zabrani diskriminacije te smatraju kako ne bi trebalo biti većih problema oko njegova prihvaćanja.

Ustavni stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde kako se time ništa ne bi promijenilo za gay populaciju, odnosno takav izmijenjeni članak Ustava ne bi ništa donio niti uskratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Već i to što imamo nekoliko zakona koji osobama gay populacije jamče neka prava i zabranu diskriminacije pokazuje da je naš Ustav dobar, s obzirom na to da nije priječio donošenje takvih zakona. Stoga to hoćemo li gay populaciji dati neka druga prava, primjerice pravo na ženidbu i usvajanje djece, ne ovisi o tome što piše u Ustavu, već o političkoj odluci onoga tko je na vlasti, odnosno spremnosti našeg društva na to'', kazao je sugovornik Jutarnjeg.

Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora i prvi čovjek Odbora za Ustav, podsjeća da su inicijative oko izmjena članka 14. Odboru za Ustav dolazile od udruga za zaštitu prava seksualnih manjina Iskorak i Kontra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u priznaju kako je prijedlog na njihovu adresu i došao od Iskoraka i Kontre, ali im je dosad naprosto promaknuo.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rezerviran je prema izmjena članka 14. jer smatra kako temeljne odredbe Ustava, već jamče jednakost svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne znam zašto bi neki trebali biti jednakiji od drugih'', rekao je predsjednik HSS-a.

Prethodni članak:

arti-201005050215006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo