SVJETSKI DAN ROMA / Milanović: 'Romske djevojčice su još uvijek vrlo često strojevi za rađanje'

Image
Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Milanović je naglasio i da su edukacija i emancipacija, posebno djevojaka u romskoj zajednici važan čimbenik koji može doprinijeti smanjenju predrasuda prema Romima, koje po njegovom mišljenju neće potpuno nestati i prisutne su u svakom društvu

5.4.2023.
15:23
Jurica Galoic/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je u srijedu na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma da Romi moraju inzistirati na obrazovanju kako bi predrasude s kojim se suočavaju bile manje nego danas.

"Škole, osnovno obrazovanje i srednje obrazovanje - to je nešto na čemu vi morate inzistirati i ne umarati se od toga“, naglasio je predsjednik na svečanosti koju su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici organizirali Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" i Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je naglasio i da su edukacija i emancipacija, posebno djevojaka u romskoj zajednici važan čimbenik koji može doprinijeti smanjenju predrasuda prema Romima, koje po njegovom mišljenju neće potpuno nestati i prisutne su u svakom društvu.

Image
raspravljalo i Povjerenstvo /

Romi u Orehovici žele dvojezične ploče. Evo što o svemu kaže Kajtazi

Image
raspravljalo i Povjerenstvo /

Romi u Orehovici žele dvojezične ploče. Evo što o svemu kaže Kajtazi

"Treba biti oprezan s tim. Uvijek treba imati pri svijesti da banalnost zla, koja vreba u običnom čovjeku, već sutra može naprosto eksplodirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno danas, u uvjetima svjetskog sukoba, koji još možda nije takav da ga se može doslovno takvim nazvati, ali ovo što živimo već godinu dana je svjetski rat. Rukavice još nisu skinute u potpunosti, ali svi elementi za reakciju su tu", rekao je.

Govoreći o važnosti obrazovanja, Milanović se prisjetio svog posjeta jednom romskom naselju u Međimurju u sklopu kampanje za lokalne izbore 2005., kada je u njemu zatekao mnoštvo djece koja su trebala biti u školi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da se u ovih 18 godina to promijenilo jer to je izlaz iz ovisnosti i to je put samopoštovanja i snage, posebno za romske djevojčice koje su, nažalost, još uvijek vrlo često strojevi za rađanje", rekao je predsjednik Republike.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi naglasio je da u prvom planu danas ne trebaju biti problemi Roma jer se radi o danu kada treba slaviti romsku kulturu, simbole i tradiciju, kao što se to čini prilikom obilježavanja ostalih romskih nacionalnih praznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajtazi nezadovoljan što je dvojezičnost u Orehovici postala predmet medijskog prepucavanja  

Osvrnuo se, međutim na slučaj u međimurskoj općini Orehovica u kojoj oko 33 posto stanovništva čine pripadnici romske nacionalne manjine, zahvaljujući čemu su dobili pravo zatražiti postavljanje službenih dvojezičnih ploča.

"Izražavam žaljenje što je dvojezičnost u općini Orehovica zbog sitnih političkih interesa postala predmet medijskog prepucavanja i nagovaranja lokalnih zajednica da od tog prava odustanu", upozorio je Kajtazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga upozorila je da su Romi, neovisno o području na kojem žive, najdiskriminiranija etnička skupina.

"Romi ne posjeduju nacionalnu državu, a nažalost povijest je pokazala da takvi narodi lakše postaju žrtve nasilnih i diskriminirajućih praksi nacionalnih država", rekla je, dodavši da su Romi u 20.stoljeću na svojoj su koži osjetili koliko takve politike mogu biti stravične. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualna Vlada je po njezinim riječima od početka mandata iznimno predana unapređenju društvenog okvira koja predviđa snažniju i učinkovitu integraciju Roma u hrvatsko društvo.

Šimpraga podsjeća da je od 1.ožujka Hrvatska preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom na sjećanje Holokaust, što vidi kao priliku za izgradnju tolerantnijeg društva i promjenu percepcije koju imamo prema pripadnicima nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski dan Roma proglašen je 1990. u Poljskoj, u mjestu gdje se održao četvrti svjetski kongres Međunarodne romske unije, a obilježava se u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika, u Londonu u travnju 1971. Na kongresu u Poljskoj donesena je odluka o romskoj himni Đelem, Đelem (Idem, idem) i odluka o zastavi koju čini kotač na plavo-zelenoj podlozi.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo