Sastanak sa stručnjacima / Milanović: 'Obnovu Zagreba provesti transparentno i pravedno, poštujući struku'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Stručnjaci su izrazili nezadovoljstvo predloženim zakonom jer je u pripremi izostao studiozan i interdisciplinarni pristup

20.4.2020.
14:56
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je primio predstavnike arhitekata, urbanista i povjesničara umjetnosti koji su ga upoznali sa svojim viđenjem obnove Zagreba nakon potresa. Poručio je kako obnovu treba provesti trasnparentno i pravedno, poštujući struku.

Iz Ureda predsjednika priopćili su kako su predsjednika Milanovića stručnjaci upoznali i sa svojim primjedbama na predloženi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice koji je pripremilo Ministarstvo graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako su sudionici sastanka izrazili nezadovoljstvo predloženim zakonom jer je u njegovoj pripremi izostao studiozan i interdisciplinarni pristup.

Smatraju kako je potrebno sustavno sagledati sve aspekte obnove grada jer je, prema njihovu mišljenju, obnova nakon potresa prilika i za modernizaciju Zagreba. Kao uzoran model naveli su obnovu Dubrovnika nakon potresa, jer je taj model interdisciplinarno uključivao sve struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obnovu treba definirati struka poštujući načela cjelovite urbane rekonstrukcije koja podrazumijeva integralni pristup pojedinačnim objektima, bloku, sustavu javnih prostora i zelenih površina, prometu... Ovo je prilika generacija da grad Zagreb postane suvremena europska metropola i mjesto ugodno za život u 21. stoljeću", poručio je Milanović.

Ljude slabijeg imovnog stanja zaštititi od mešetara

Predsjednik je istaknuo da obnova treba biti provedena transparentno i pravedno te se mora zadržati čvrsta kontrola nad novcem i radovima, a ljude slabijeg imovnog stanja mora se zaštititi od "mešetara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće makinacije tijekom obnove imale bi razoran učinak na moral hrvatskih građana, ne samo građana Zagreba“, naglasio je predsjednik.

Na sastanku s njim bili su dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonko Maković, predsjednica Područnog odbora Zagreb Hrvatske komore arhitekata Lea Pelivan, predsjednik Društva arhitekata Zagreb Tihomil Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku je nazočila i predsjednica Udruge hrvatskih urbanista Sandra Jakopec, potpredsjednica Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata Barbara Klemar, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann i predsjednica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat Levaj, stoji u priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo