o aktualnim temama /

Milanović o referendumu: 'Vjerojatno će ih probati pokrasti. Pa imaju posla s lopovima!' O Banožićevom oprostu: 'Nek' ide rokat divlje svinje'

Predsjednik Milanović opet nije štedio nikoga: Plenkovića, Banožića, HDZ, DORH...

20.12.2021.
13:00
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović kazao je da je odluku o otkazivanju putovanja u BiH u nedjelju zbog sigurnosnih razloga donio sam u konzultaciji s ljudima u čiju prosudbu vjeruje. Mogao je, kaže, ići, ali bi to bile neviđene sigurnosne mjere. 

Podsjetimo, predsjednik je trebao putovati na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Iz Milanovićeva Ureda priopćili su iznenada kako je posjet središnjoj Bosni otkazan iz sigurnosnih razloga. Policija i sigurnosne službe BiH rekle su pak da nisu imale infomacije da je sigurnost Milanovića ugrožena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka o nedolasku u BiH je isključivo moja"

On je danas rekao da ne može ništa više reći od onog što je u priopćenju. 

"Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim. Ako s nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga", kazao je nakon svečanog obilježavanja 30. obljetnice HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je odluku donio sam, nakon konzultacija s ljudima u čiju prosudbu vjeruje. 

Image
otkazan posjet /

Sigurnosne službe BiH: 'Nismo primili niti jednu informaciju koja bi ukazivala na sigurnosnu ugroženost predsjednika Hrvatske'

Image
otkazan posjet /

Sigurnosne službe BiH: 'Nismo primili niti jednu informaciju koja bi ukazivala na sigurnosnu ugroženost predsjednika Hrvatske'

Milanović je, odgovarajući na pitanje štete li njegove izjave Hrvatima u BiH, kazao je da to nije točno već upravo suprotno.  

"Hrvatska vlada i neki u njoj ignoriraju svoj posao, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa. A to je hrvatski narod u BiH. BiH bez Hrvata ne postoji, oni su taj jezičac na vagi. Ako me nakon svega šačica unitarističkih bukača ne voli, onda super", istaknuo je. 

Za Milorada Dodika je rekao da je "baraba" koja provocira jer ga stalno gaze po prstima, ali da ga razumije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne potičem to ponašanje, kažem mu: ‘Daj se skuliraj’, rekao je predsjednik.

"Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti"

Komentirao je mišljenje Vijeća ministara EU o BiH. Plenković nije skužio da mu na raspolaganju stoji blokada u Bruxsellesu, kaže predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I onda se pokoriš mišljenju jedne Nizozemske koja bi se trebala udaljiti 100 kilometara od BiH. Tu se radi o nekakvoj kalkulaciji. To je kao kad imate kočnicu u vlaku: budala će ju povlačiti stalno, a pametan samo onda kad treba", kazao je dodavši da ne zna o kakvoj se kalkulaciji radi.  

Smatra da je vrijeme da se promijeni veleposlanik u Bruxellesu.

“To je vrlo iskusna bivša hrvatska diplomatkinja, koja ima poziciju u EK i mora se mlatiti za hrvatske interese, a drugim okom imati na umu poziciji u Bruxellesu. Na pozicijama moraju biti ljudi koji su lancem vezani za poziciju Republike Hrvatske”, rekao je Milanović.

Poručio je da će doći u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti", kazao je.

"Kad imate posla s neprofesionalnim i neodgovornim ljudima, onda ne želite ni one koji su vas zvali dovesti u neugodnu situaciju”, rekao je Milanović o svom neodlasku u BiH zbog, kako je rekao, sigurnosnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i današnji susret s Plenkovićem na obljetnici HNB-a koji je izgledao kao "tiha misa".

"Slikali smo se, nije otvorio usta", rekao je. 

Sukobio se s novinarom Al Jazeere rekavši da neobjektivno izvještavaju jer imaju probošnjački stav. 

Na stavove da je loša poruka da hrvatski predsjednik ne dolazi u BiH, Milanović je rekao da je mogao doći, ali da bi to uključivalo nevjerojatne sigurnosne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi ogadilo doživljaj i Hrvatima. Do toga ne bi došlo da se u unitarističkom Sarajevu na Baščaršiji nije uskovitlala jedna toksična prašina da sam ja nešto rekao. Ne, rekao sam da nisu svi zločini isti, isto kao i u slučaju Aleksandre Zec", kazao je predsjednik. 

O referendumu Mosta

"Da su skupili 100 tisuća potpisa, to bi mi bilo fascinantno jer su svi protiv njih pa i Crkva. Vjerojatno će ih probat pokrast. Mislim da bi trebali pozvati ljude da se cijepe. Zašto to ne rade? Ne znam," kazao je. Smatra da narod na referendumu može donositi i grozne stvari te da je riječ o "opasnom oruđu".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko bi ih mogao pokrasti, na koga sumnja, kazao je: "Vlast. Pa HDZ. Imaju posla s lopovima. Halo??"

O Banožićevom oprostu 

Komentirao je incident u Saboru, verbalni sukob Raspudića i predsjednika SDP-a i Raspudićevo unošenje prema Grbinu. 

"Ako ima vrat kao deva, onda je to moguće, to je nekorektno prenijeto", kazao je. 

Na pitanje kako komentira poruku ministra obrane Marija Banožića da mu je sve oprostio, Milanović je kazao: "Ma come on! Nek ide tamo rokat karabinom po divljim svinjama! Ponavljač. Jaglac." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali su ga i za neodlazak načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja na Kosovo s ministrom Banožićem.

"Načelnik Glavnog stožera nije osobni ađutant ministra, osobno ako mu on pošalje informaciju preko protokola da ima ići s njim na Kosovo", rekao je Milanović i još malo dodao: "Bane je upao u veliko kravlje... da ne kažem što i sad se tu koprca....šta sam sad bio govorio Majko Božja... ma nebitno....Jaglac koji je došao tu jučer iz kukuruza". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O DORH-u 

Milanović je kazao i da Hrvatska nema tužiteljstvo, DORH, jer ga vodi duboko kompromitirana osoba.

"Dovode se podobne osobe pod fintom javnog poziva, osoba koja nikad nije radila kazneno pravo pred penziju postaje glavna državna odvjetnica. Genijalno'", rekao je Milanović dodavši da Hrvatska takvu krizu nije imala godinama te da je počinjeno ozbiljno kazneno djelo "koje bi čak i Jaglac uspio iščitati". 

"Imate notornu Gabiku koja je krala, a oni odbiju istragu protiv nje", rekao je Milanović, dodajući da je nekim ljudima izvađen mozak pa se opet vratio na ministra obrane: "Banetu na primjer".

Nasmijao se kazavši da Žalac još uvijek krasi sučelje HDZ-ove stranice kao članica Predsjedništva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi, ovo čak nije ni smiješno. Ovo je strašno", zaključio je.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo