anketa / Milanović kritizira obnovu kao presporu: 'Neke stvari treba slomiti', a Plenković odgovara: 'Bit će kad bude spremno'. Što vi kažete?

Image
Foto: Pixsell

Od zagrebačkog potresa prošlo je 17 mjeseci, a tek sad se shvatilo da treba mijenjati Zakon o obnovi

30.8.2021.
14:34
Pixsell
VOYO logo

Obnova potresom pogođenih područja nova je tema oko koje se premijer i predsjednik ne mogu složiti. 

Zoran Milanović jasno poručuje da obnova ide presporo dok Andrej Plenković na sve kritike odgovara: "Ubrzat će se. Rješava se..." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade posjetio je danas Petrinju, Sisak i Glinu gdje je javnosti objašnjavao zašto obnova potresom pogođenih područja ide toliko sporo. Ne samo na Banovini nego i na području Grada Zagreba. 

Upitan je li prije trebalo ići u izmjene Zakona o obnovi, jer se dosad, generalno gledajući, malo toga napravilo, Plenković je rekao da to baš i nije tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, to nije točno. Taj zakon donesen je praktički konsenzusom, odmah na početku zasjedanja prošle godine. Nitko nije imao primjedbe dok se stvar nije počela primjenjivati u praksi. Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi, ovdje su nešto jednostavniji, ali u Zagrebu su oni prepreka. Definirana su uska grla, korigirat ćemo i stvar će se ubrzati", pojasnio. 

Image
obnova zapinje /

Plenković: 'Proces obnove nakon potresa se treba ubrzati. Nitko nije obećao brzo rješenje preko noći'

Image
obnova zapinje /

Plenković: 'Proces obnove nakon potresa se treba ubrzati. Nitko nije obećao brzo rješenje preko noći'

Na pitanje je li moglo ipak ići malo brže Plenković kaže: "Pa ubrzava se, svakim danom se ubrzava..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad će biti obnovljena prva kuća s crvenom naljepnicom? "Bit će kad bude spremno", odgovorio je premijer koji isto tako nema nikakve zamjerke na rad resornog ministarstva ni ministra Darka Horvata.

Slušajući premijera može se zaključiti da - sve ide svojim tijekom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, i Milanović se slaže kako su imovinsko-pravni odnosi prepreka za obnovu, ali ne nerješiva. No, za to, kazao je, treba neke stvari "slomiti". 

"Ako nešto želite riješiti, srušit ćete neke barijere. Možda ćete napraviti privremenu malu štetu, pogrešku ili nepravdu koju ćete kasnije ispraviti. Da se nismo tako rukovodili, recimo Hrvatska ne bi imala autoceste koje su isplanirane i isfinancirane, u vlasničko pravnom smislu - u roku od dvije godine. Od Zagreba do Splita praktički sve. Da se išlo od tarabe do tarabe, od plota do plota, od avlije do avlije, trajalo bi kao turski ratovi - 300 godina. Govorimo o povijesnom projektu države Hrvatske. To je jedna vlast uspjela i uvijek tu radi nekoliko ljudi koji daju motivaciju, forte i organizacijske sposobnosti, a Petrinja i Glina su mali gradovi. To Hrvatskoj ne bi trebao biti prekrupan zalogaj", tvrdi predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izgubit ćemo Petrinju ako se ovako nastavi”, istaknuo je Milanović koji je podsjetio na slučaj poplave u Gunji koji je rješavala njegova Vlada. 

"Kad smo imali Gunju koja nije puno manja od Gline - to je riješeno u par mjeseci. Isto su objekti bili neuseljivi i nije se moglo živjeti u kućama", podsjetio je. Ali je isto tako priznao kako bi problem bio daleko veći da je poplava zahvatila veće područje i veće gradove kao što je to u slučaju potresa na Banovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo