POSVĐALA IH UKRAJINA / Milanović i Plenković danas opet nisu birali riječi: Toliko su posvađani da ne žele uskladiti vanjsku politiku

Predsjednik je zvijezda u Rusiji, a premijer je zgrožen. Saborska oporba je na predsjednikovoj strani, a sve skupa nalikuje na cirkus

19.10.2022.
19:38
VOYO logo

Zoran Milanović zvijezda je u Rusiji nakon izjave da neće dopustiti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Premijeru Andreju Plenkoviću to nije najbolje sjelo.

"Izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Republike. Još više ovih njegovih trabanata tamo po Saboru koji otkrivaju svoje proruske stavove", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam zgrožen. Plenkovićevo ponašanje je sljedivo. To je marka izvrsnosti, to se ne mijenja. To je marka izvrsnosti. On dolazi kao frustrirani ćaća kojeg maltretiraju na poslu i ne smije pisnut. Dođe doma izbeštima ženu, natuče djecu, a to je hrvatski narod. Tak se ponaša, tuci se tamo frajeru. Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove. To nije naš rat", kazao je Milanović.

Europska unija pokreće misiju pomoći Ukrajini, a obuku bi prošlo najmanje 15 tisuća Ukrajinaca. Hrvatska, s još 12 zemalja članica, spremna je obučavati ih na svom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se ne radi o ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku, radi se o politici Hrvatske u okviru šire aktivnosti u misiji treniranja instruktora", kazao je Plenković.

Što predsjednik može?

Predsjednik po Ustavu može zabraniti obuku stranih vojnika na našem teritoriju. Takvu odluku može srušiti jedino Sabor dvotrećinskom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na meni je da ozbiljno upozorim na retardiranost takve politike. Onaj tko glasa za to, za mene nije normalan", kazao je Milanović.

Gotovo svi saborski klubovi, protiv su obuke Ukrajinaca, pristali bi jedino ako će to raditi sve države članice Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba biti spreman hrvatski narod na rizik da nam legalna vojna meta bude negdje ne znam gdje bi se to obučavalo, dronova ruskih, to nije ratno zločinački, Rusi su u ratu s Ukrajinom i imaju pravo boriti se pa i na području Hrvatske. Onaj koji je to uopće predložio, Hrvatsku stavio da direktno uđe u rat mora odgovarati pravno, ustavnopravno jer je veleizdajnik", kazao je saborski zastupnik Željko Sačić.

Još jučer smo tražili Ministarstvo vanjskih poslova za pojašnjenje, uputili su nas na MORH koji nije rekao praktički ništa, pa su danas poslali ministra unutarnjih poslova da objasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik i Vlada kreiraju vanjsku politiku to je dužnost. Ovako zdravonarodski sramotimo se kad ministar kaže jedno, a predsjednik koji postaje zvijezda u Rusiji kaže drugo. Pa djelomično ste i sami odgovorili na to pitanje", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministra obrane i dalje nema nigdje, ali pred medije ipak izlazi ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neusklađeni odnosi kreiraju neusklađenu politiku pa u nikad izazovnijim vremenima građanima svi zajedno priređuju nepotrebni cirkus!

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo