'HARMONIJA INTERESA' / Milanović o Butkoviću: 'Plenković je na mene nahuckao pileću konjicu'

'Tko god nije vidio problem u tome kako je Hrvatska dobila državnog tužitelja, ja mu se čudim', rekao je predsjednik o obraćanju medijima

21.3.2024.
11:50
VOYO logo

U četvrtak se održava otvorenje Dana arhitekata 8.0 koje organiziraju Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata. U Pulu je stigao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji se obratio medijima.

Milanović je istaknuo da nije sudjelovao u odlukama tko će biti na listi lijeve koalicije. Za izjave Jandrokovića rekao je: "To ne znači ništa, HDZ krši sve moralne norme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuvši se na put Andreja Plenkovića u Bruxelles rekao je da misli da je "ovo Plenkoviću zadnji put da ide u Bruxelles u ovoj fazi života".

Image
OBRAČUNI PRED IZBORE /

Milanović otvara frontu za frontom, virtualni ratovi bijesne, a samo je jedno pitanje važno

Image
OBRAČUNI PRED IZBORE /

Milanović otvara frontu za frontom, virtualni ratovi bijesne, a samo je jedno pitanje važno

"Kad se konji sedlaju, digne se dosta prašine i bude gušenja i kašljanja, ali to ne znači da je IDS bio bilo kakva meta", rekao je vezano uz koaliciju i dodao kako će se opet negdje naći, baš kao što je surađivao i s Miletićem kad je trebalo suzbiti Karamarka 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moj utjecaj na politike SDP-a je nula'

"Kad više nisam bio predsjednik SDP-a moj utjecaj na događaje, izjave i politike stranke je sveden na nulu. Tako je i do danas. S Grbinom se nisam vidio mjesecima, ako bi se čuli za blagdane", istaknuo je Milanović i rekao da će tako HDZ izbrisati Plenkovića. "Demokratska stranka, neću reći se mora rješavati svojih lidera, ali oni moraju shvatiti kada je dosta", rekao je.

"HDZ treba maknuti s vlasti na demokratski način. Tko god nije vidio problem u tome kako je Hrvatska dobila državnog tužitelja, ja mu se čudim. Ili ne razumije, ili još gore, ima nekakve interese. Ljudi pristaju na svakakve gadosti", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Butkoviću i njegovom bratu: 'To je harmonija interesa'

Na pitanje o ministru Olegu Butkoviću i njegovom bratu, rekao je da nije on njega spomenuo prvi, ali da je Plenković na njega "nahuckao pileću konjicu". "Perad je krenula", kaže Milanović, "Ima respiratorne probleme u političkom smislu".

"Čovjek koji je krčmar, bavi visokom politikom i objašnjava kakve veze ja imam po svijetu. Butković jučer nije odgovorio na pitanje, rekao je da njegov brat ne radi s državnim firmama. Ja nisam rekao da njegov brat radi s državnim firmama, nego s firmama koje rade s državnim firmama. Nije šija, nego vrat. Sad neka sve državne firme daju priopćenje radi li firma Sherlocka Butkovića s njima", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je harmonija interesa, braco je ministar, a Sherlock skida uniformu i nabavlja kamione", rekao je Milanović.

Pregovori BiH

"Za pregovore s BiH sam bio prije Plenkovića, trajat će još 500 godina i to je nepošteno", rekao je na pitanje o pristupnim pregovorima Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit priče je u tome da se treba izboriti da im se vrati oteto, ono što imaju prema Daytonu, što se Plenković ne usudi napraviti, a ja ću napraviti odmah", kaže Milanović.

Na pitanje bi li podržao pregovore za Ukrajinu, rekao je da "ne bi bio protiv". "Ovo je rat između Amerike i Rusije", istaknuo je i prozvao premijera zbog približavanja Hrvatske ratu. "On je htio da Hrvati sudjeluju u obuci Ukrajinaca. Zašto? Imamo na čelu ljude koji su nesposobni", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je naveo da je on kao premijer vodio zemlju u nemogućim uvjetima. "Nije bilo prosvjeda, nije bilo prijetnji. Fiskalizaciju sam imao i obračunao se s bankama oko franaka... Ja mislim da sam dobio jednu dobru dvojku", rekao je Milanović.

'Program je da se neće krasti i pljačkati'

"Ono što me zanima je koliko se onda trebalo raditi za kvadrat stana, a koliko danas", kaže predsjednik, a za Plenkovića ističe da se "ponaša kao drug Tito" i da govori o petoljetkama. "Cijene su otišle gore. Prve četiri godine njegovog mandata su potpuno izgubljene", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Karamarka je rekao da je crnokošuljaš koji je Hrvatsku odnio tamo gdje Plenković nije "a to je mrak".

"Stvari stoje tako da se HDZ, Plenković, doveo na rub provalije. Na kraju je doveo i mene do toga da nemam izbora i moram raditi ovo što radim, razotkrivam Ustavni sud. I da se vidi koliko je bitan predsjednik u ovom postizbornom razdoblju", naveo je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o konkretnom programu, rekao je da će se EU fondovi koristiti još bolje jer neće biti krađe. "Kad ja moram reći da se neće krasti i pljačkati, to je program u Hrvatskoj, dotle smo se srozali", rekao je i spomenuo da su u mandatu njegove vlade bili napravljeni planovi za Brijune koji "bi trebali postati jedno od naelitinijih mjesta za turizam i odmor u ovom dijelu Mediterana", ali je onda sve stalo.

Rekao je i da je nacrtao Pelješki most i Trogirski također. "Pulska bolnica, čije je to čedo? Moje i moje vlade...", istaknuo je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Božinović komentirao SDP-ov slogan: 'Mislim da se radi o potočiću'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo