maštoviti gradonačelnik / Milan Bandić ima novu opsesiju: nakon fontana i zastava, na redu su - satovi!

Bandić u svaki zagrebački kvart želi postaviti javni sat. Ukupno: njih 235. Trenutno ih u Zagrebu ima 70-ak, a sve ih čuva poznata obitelj urara: Lebarović

21.9.2017.
22:35
VOYO logo

Osam i pol metara visok najpoznatiji zagrebački sat odavno je prestao biti samo sat i postao jedno od najpopularnijih mjesta okupljanja. Već sljedeće godine ovakvo mjesto susreta trebao bi dobiti svaki zagrebački kvart.

Čak 235 satova. Da je to previše misli čak i najstariji zagrebački urar - 82 godišnji Zlatko Lebarović u čijoj su radionici napravljeni satovi koje Zagreb trenutno ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jao, ja sam pao u nesvijest kad sam čuo. Ne, ne, nije mi jasno. Nije mi jasno ni tko je to spomenuo i napravio, ne znam", kaže Lebarović.

Za svaki od njih brinu generacije urara iz obitelji Lebarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi izrađujemo javne satove baš od početka - prvo izrađujemo bravarski dio kućišta sata i stupa, onda se to lakira, izrađujemo mehanizme za satove, brojčanike za satove, kazaljke, sastavljamo ih i u konačnici montiramo", objašnjava Lebarović.

Jedan sat od pet metara izraditi mogu za 45 dana, a stoji oko 150 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko bi trajalo postavljanje još 200 satova - otac i sin ne mogu ni zamisliti..

"Imamo nadzornog inženjera koji nadzire te sve radove, građevinski dnevnik, izvođačku knjigu, sto papira, onda se mora i s građevinarom dogovoriti gdje će se sve kopati, koji će sve biti zahvati u prostoru, osigurati za pješake i aute što treba i onda se izvrše zemljani radovi i nakon toga se vrši montaža sata. To nije nimalo jednostavno", poručuje poznati urar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nije ih ni jednostavno ni jeftino održavati. 

"Obilazimo ih na nekakvoj tjednoj bazi, servisiramo ih na nekakvoj tromjesečnoj bazi, ali sve zapravo ovisi o potrebi. Ja imam knjigu u koju sebi zapisujem kad je koji sat napravljen i šta se na kojem satu kad pokvarilo i kad smo nešto popravili, sve zapisujemo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satovi nisu ni jeftini. procjena je da bi postavljanje njih 235 moglo stajati više od 40 milijuna kuna. 

Ideja o postavljanju satova pojavila se nedugo nakon što je najavljeno da je gradonačelnik Milan Bandić spreman potrošiti devet milijuna kuna na nabavu 30 tisuća zastava te njihovo podizanje, spuštanje i održavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu su i fontane, čije održavanje stoji 2 i pol milijuna kuna.  

"Grad Zagreb se bavi drangulijama, a ne rješavanjem konkretnih problema građana Zagreba. Mislim da je nedopustivo da bacamo desetke milijuna kuna, naglasit ću opet, na nekakve drangulije", govori na HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Darko Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan sat može raditi punih 50 godina. Onaj na Trgu bana Jelačića postavljen je prije 30.

"U zadnji čas smo ga metnuli, tri dana prije same Univerzijade. Tamo se na onoj slici vidi kak sa dizalicom to se diže, sat važe negdje oko 500 kila. 50 godina? Pitanje je hoće li izdržati jer ipak je to tamo na vjetrometini i sunce ga peče i zima ga stišće i kiša pada. Čujte, svemu dođe kraj", kaže Lebarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat u svaki kvart trebao bi stići iduće godine. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo