Prijedlog izmjene / Mijenja se Poslovnik: vladajućima dosta zloupotrebe stanki i replika

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kao situacije koje se najviše zloupotrebljavaju u Sabotu, Jandroković je naveo institut stanke i povrede Poslovnika koji se onda koristi za republiku, ali i samu repliku

27.11.2017.
11:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Šest mjeseci otkako je Gordan Jandroković izabran za predsjednika Sabora bilo je dovoljno da se odluči za izmjene saborskog Poslovnika, doznaje Večernji list u krugovima bliskim šefu parlamenta. 

Jandroković navodno planira da se izmjene Poslovnika predlože, a možda već i izglasaju, do 15. prosinca, odnosno do zimske saborske stanke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je predsjednik Sabora svjestan da će ga oporba optuživati da guši pravo riječi i demokraciju u Saboru, smatra da je postojeći Poslovnik funkcionirao u nekim drugim, uljuđenijim vremenima. Osnovni je princip izmjena Poslovnika da se ubrza rasprava i smanji mogućnost zloporaba poslovničkih mogućnosti, odnosno da se točno preciziraju situacije u kojima se nešto može tumačiti na određeni način. 

Kao situacije koje se najviše zloupotrebljavaju u Sabotu, Jandroković je naveo institut stanke i povrede Poslovnika koji se onda koristi za repliku, ali i samu repliku koju zastupnici beskonačno koriste tobože replicirajući i jedni drugima unutar istog kluba kako bi kritizirali drugu stranku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ubuduće ćemo točno precizirati kada se može tražiti stanka, a za manipulacije povredom poslovnika, za što se sada dobiva opomena, razmišlja se o nekom obliku sankcije. Jandrokoviću je glavna namjera da se izmjenama Poslovnika u Saboru spriječi obijest koja je sada doslovno uzela maha u parlamentu", doznaje Večernji list od izvora bliskih Jandrokoviću.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo