Puhovski o šizofrenoj domaćoj i vanjskoj politici /

'Mi Hrvati katolici se bunimo protiv uvoza inozemne ideologije, kao da katoličanstvo nije uvedeno u Hrvatsku'

Šizofrenu domaću i vanjsku politiku u RTL Direktu prokomentirao je naš politički analitičar Žarko Puhovski

26.3.2018.
22:14
VOYO logo

Hladni rat pokucao je i na naša vrata. Hrvatska je poput ostalih članica Europske unije i NATO pakta odlučila simbolički protjerati jednog ruskog diplomata kao znak solidarnosti s Velikom Britanijom koja tvrdi da su na njenom tlu Rusi izveli napad nervnim otrovom. U isto vrijeme, Istanbulska konvencija i dalje uzbuđuje i političku i društvenu scenu, osobito nakon prosvjeda u subotu kojeg je podržao i sam vrh Katoličke crkve. 

Šizofrenu domaću i vanjsku politiku u RTL Direktu prokomentirao je naš politički analitičar Žarko Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li se prvo osvrnuti na desno konzervativni populizam koji se trenutno doslovce valja ulicama, mislite li da on doista ima snagu da povuče Hrvatsku natrag i da se suprostavi smjeru u kojem Hrvatsku želi voditi premijer Plenković kako je sam danas rekao?  

Nije jasno kamo premijer želi voditi Hrvatsku, ali sigurno je da to što želi raditi ide teže zbog otpora skupine, sve ih više ima. Oni ne mogu ništa zaustaviti, ali mogu stvari usporiti da se Hrvatska izbaci iz kolosijeka koji se više manje smatra pristojnim. Nastala je jedna vrsta nacional katoličke histerije. Bile su tisuće i tisuće ljude, i ja sam uvjeren da ih je bilo preko 10.000, sjedio sam u jednom kafiću blizu. Ti ljudi nešto predstavljaju, ali oni nisu narod već dio naroda. Izraz 'katolički' služi za privlačenje drugih ljudi. Nitko od njih se ne pita zašto su neke druge katoličke sredine u Europi prihvatile konvenciju, iako npr. u Poljskoj nisu. I u Katoličkoj crkvi imamo jednu vrstu pluralizma, ovo kod nas je jedna frakcija Katoličke crkve, a Katolička crkva nije Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je u stvaranju te histerije oko Istanbulske konvencije zaslužna Katolička crkva, a koliko je cijeli taj pokret oko ŽM dobro organiziran pa je Crkva samo nalegla na njega?

Katolička crkva je prva, biskupi su već 2014. godine prvi dali izjavu protiv onoga što oni zovu rodne ideologije, prije nego što se Markić toga sjetila, ona se tada još bavila drugim stvarima. Oni su tada bili jasni, dio su konzervativnog krila Katoličke crkve u svijetu. U Hrvatskoj je nepristojno da netko dođe 'Mi Hrvati katolici se bunimo protiv uvoza inozemne ideologije, kao da katoličanstvo nije uvedeno u Hrvatsku, kao da nas nisu pokrstili na razne čudne načine, i to je uvezena ideologija.

Istanbulsku je podržala i predjednica Republike, je li to s njene strane ipak hrabar potez jer ona voli koketirati s takvim desnim pokretima i skupinama? 

Predsjedničin problem općenito je to što ona voli koketirati i s jednima i drugima. Pokazala se kao političarka kojoj se lakše zaletiti u nešto i onda promisliti. To je dovodi u čitav niz neugodnih situacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je premijer bio u Bruxellesu na sjednici Europskog vijeća koje je raspravljalo o sankcijama Rusiji ona zove Putina u goste... Ovo protjerivanje jednog ruskog diplomata to je neki folklor ili može zakomplicirati naše odnose s Rusijom?

Ovaj njen poziv Putinu pokazuje da ona ima više apetita i volje za djelovanje nego što razmišlja o tome. Ona je mislila da je vidjela rupu i rekla idem se zaletjeti u nju, nitko se nije sjetio, ja ću biti prva koja će Putinu čestitati. Pravi razlog da se otežaju odnosi sa Rusijom su skandalozni izbori tamo. Smisleno bi bilo da se izvršio veliki pritisak na Rusiju na dan kada je Putin odabran za predsjednika, o tom nitko nije pisao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je ta razroka politika i dobra... evo Tito je plesao s jednima i s drugima i bivša država je dosta dobro stajala i na zapadu i na istoku? Je l to vrijeme za politku nesvrstanih?

Dajem žmigavac lijevo, skrećem desno. Ja mislim da je u Hrvatsko pogrešno u Ustavu napravljeno da imamo diobu vlasti unutar izvršne vlasti. Supotpisi su doveli do čitavog niza nesporazuma. Ovo samo izaziva neugodnosti.

Je li logično da predsjednica usred jedne vanjskopolitičke krize, koja je u njezinom resoru odlazi u Karlovac i djeci čita bajke?

Ona ima tu ideju doticaja s narodom, da mora biti 'people's person'. To je za nju dobro, ali ona izvlači zaključke od tih situacija da je to narod. A to su frakcije puka hrvatskih državljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo