UPALJEN METEOALARM / Prvo ćemo se pržiti, a onda dolazi olakšanje. Meteorolozi najavili kraj toplinskog vala: 'Bit će pljuskova i grmljavine!'

Image
Foto: Dino Stanin/Bruno Fantulin/Srecko Niketic/Pixsell

Idućih dana nastavlja se vruće vrijeme, a vrlo tople noći i dalje će nekima na Jadranu onemogućavati kvalitetan san

25.7.2022.
9:34
Dino Stanin/Bruno Fantulin/Srecko Niketic/Pixsell
VOYO logo

"Vrućina je u većem dijelu kopnene Hrvatske malo popustila, a u novome tjednu toplinski val ublažit će se gotovo posvuda. Štoviše, u unutrašnjosti će uglavnom i prestati. No, vrućih će dana i dalje biti, posebice na Jadranu.

Mjestimične kiše i grmljavine bit će na prijelazu s utorka na srijedu, a vjerojatnost za nju raste i potkraj tjedna. Količine koje će pasti neće zamjetnije nadomjestiti manjak oborine pa se suša nastavlja, pogotovo na Jadranu gdje će ponekog neverina biti u utorak na sjeveru, a na krajnjem jugu moguć je u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potkraj mjeseca također lokalno može pasti nešto kiše, većinom u zanemarivim količinama", najavljuje dr.sc. Tanja Renko iz DHMZ u vremenskoj prognozi za HRT.

Ponedjeljak: I dalje posvuda toplinski val, ali ne kao nedavni

Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan te danju ponovno topliji, no ipak noć će biti barem malo ugodnija od prethodne uz vrijednosti najniže temperature od 16 do 19 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u središnjoj Hrvatskoj pretežno vedro dan uz slab vjetar, a temperatura zraka brzo će rasti s izlaskom sunca te će u najtoplijem dijelu dana biti između 33 i 37 °C pa će na snazi biti upozorenje na vrućinu.

Ugodnu noć imat će gorski krajevi, dok će se na sjevernom Jadranu teže spavati i rashlađivati jer se temperatura opet neće često spuštati ispod 25 °C, a i na te vrijednosti se spusti svega na dva-tri sata. Nakon mjestimične umjerene do jake bure, ponajprije u Velebitskom kanalu, danju će puhati slab vjetar s mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Dalmaciji će more biti većinom malo valovito. Uz vedrinu, visoku temperaturu i vrlo visok UV indeks izbjegavajte boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana.

I na jugu Hrvatske sunčano i vruće, a nakon jutarnje slabe do umjerene bure danju maestral. Osvježenje će se tražiti na brojnim kupalištima, a temperatura mora je uglavnom oko 26 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot

DHMZ upozorenja za ponedjeljak 25. srpnja (zeleno - nema upozorenja; žuto - vrijeme je potencijalno opasno; narančasto - vrijeme je opasno; crveno - vrijeme je izuzetno opasno)

Image
I U HRVATSKOJ JE BILO IZNAD 40 °C /

Meteorolog otkrio po čemu je ovaj toplinski val bio poseban, koje anomalije se događaju i što nas čeka: 'Idući je već na putu...'

Image
I U HRVATSKOJ JE BILO IZNAD 40 °C /

Meteorolog otkrio po čemu je ovaj toplinski val bio poseban, koje anomalije se događaju i što nas čeka: 'Idući je već na putu...'

Promjenjiv utorak i malo niža temperatura

Idućih dana nastavlja se vruće vrijeme, a vrlo tople noći i dalje će nekima na Jadranu onemogućavati kvalitetan san. U utorak će na sjevernom dijelu biti lokalnih pljuskova i grmljavine već tijekom prijepodneva, a vjerojatnost za poneki neverin na krajnjem jugu vrlo je mala u srijedu. Najviša dnevna temperatura tih će dana biti malo niža.

U unutrašnjosti u promjenjiv utorak razmjerno česti pljuskovi, lokalno moguće i izraženiji, a na zapadu će i znatnije osvježiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda i četvrtak sunčano

Toplinski val će završiti, premda će i dalje biti vruće, a u srijedu i četvrtak i prevladavajuće sunčano.

Potkraj tjedna izgledni kiša i pljuskovi

Od srijede će vrijeme biti postupno stabilnije, završit će toplinski val u unutrašnjosti. I na moru će biti manje vruće. Potkraj tjedna ponovno su izgledni kiša i pljuskovi, prognozirala je Tea Blažević za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK: Pojačan promet na autocestama, gradskim cestama, obilaznicama

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama te pojedinim autocestama, a posebice na zagrebačkoj obilaznici u smjeru naplate Lučko, autocesti Zagreb-Split-Ploče u smjeru mora te na pojedinim graničnim prijelazima, poručuju u ponedjeljak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Povremeni zastoji i usporena vožnja mogući su na pojedinim dionicama autocesta u zonama tunela, blizini odmorišta i pred naplatnim postajama, na gradskim cestama i dionicama cesta gdje su u tijeku radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zagrebačkoj obilaznici kolona vozila iz smjera Jankomira u smjeru naplate Lučko je oko šest kilometara.

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče povećana je gustoća prometa između naplate Lučko i čvora Otočac u smjeru mora. HAK upozorava i na prometnu nesreću u tunelu Sv. Marko u smjeru Dubrovnika kao i na prometnu nesreću između čvorova Zadar II i Benkovac u smjeru Dubrovnika, gdje se vozi uz ograničenje brzine jednim trakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo