METEOROLOG POJASNIO ZAŠTO SE SINOĆ VRIJEME NAGLO POGROŠALO I UPOZORIO: / 'Ljeto će biti toplije i sušnije nego što smo navikli, ali...'

Image
Foto: Profimedia

Do naglih promjena vremena ljeti dolazi zbog zadržavanja vlažnog i hladnog oceanskog zraka iznad zagrijanog tla, pojasnio je meteorolog Darijo Brzoja

30.6.2020.
8:56
Profimedia
VOYO logo

Sjeverne krajeve Hrvatske jučer je, nakon nekoliko dana izrazito toplog i sunčanog vremena, zahvatilo jako nevrijeme koje je donijelo snažan vjetar, pad temperature, pljuskove, a ponegdje čak i tuču. Meteorolog Nove TVDarijo Brzoja pojasnio je kako su ovakve promjene vremena uobičajene za ovaj dio godine.

"Dolazi nam vlažan i hladan oceanski zrak na dobro užareno tlo. To je savršen recept za grmljavinske pljuskove", pojasnio je Brzoja te dodao da će vrijeme već danas biti povoljnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROLOM OBLAKA NA SJEVERU HRVATSKE: /

Zamračilo se u minuti, puše iznimno jak vjetar, tuča poharala varaždinski kraj

Image
PROLOM OBLAKA NA SJEVERU HRVATSKE: /

Zamračilo se u minuti, puše iznimno jak vjetar, tuča poharala varaždinski kraj

Kratkoročna i dugoročna prognoza

Prognozirao je vrijeme i u idućim danima. Istaknuo je kako će ovih dana na kopnu vrućina popustiti, a u Gorskom kotaru bi vrijeme moglo biti nestabilnije. Potom je dao i uvijek nezahvalnu prognozu vremena za ljeto.

"Slijede nam srijeda i četvrtak, koji će više-manje biti sunčani i vrući, a prema vikendu će ponovno biti malo nestabilnije. Dakle, u petak opet očekujemo grmljavinske pljuskove. Posljednjih 10 godina sve su nam godine toplije od prosjeka i sva ljeta su nam toplija od prosjeka. To govori i o klimatskim promjenama i o tome kako nam se vrijeme mijenja. Bit će toplije i bit će sušnije nego što smo navikli, ali to ne znači da neće biti hladnih razdoblja ili intenzivnih pljuskova", objasnio je Brzoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazite na UV indeks

Važan podatak u ljetnim prognozama vremena je i UV indeks. No, meteorolozi rijetko daju objašnjenje o čemu se radi, pa građani često zanemaruju ovu itekako bitnu informaciju.

"UV indeks u sebi sadrži energiju sunčeva zračenja, ali ne ukupnog zračenja, nego onog spektra koji je izrazito odgovoran za biološke promjene na našoj koži. Dakle, odnosi se baš na našu kožu i na to koliko vremena smijemo provesti na suncu. Recimo, u utorak će UV indeks u gotovo cijeloj zemlji biti vrlo visok, što znači da oni najosjetljiviji, pa i djeca, u manje od 10 minuta mogu dobiti opekline", objasnio je Brzoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo