Mesić radi u korist ugovora s Vatikanom

Predsjednikova inicijativa za izmjenom konkordata izaziva potpuno suprotne učinke, upozoravaju stručnjaci.

7.2.2010.
13:27
VOYO logo

"Takav eventualni potez Vlade priprema se pažljivo i u tajnosti, a javnost se obavještava tek kada je već sve dogovoreno i pripremljeno. Ovakav istup predsjednika Mesića može biti samo kontraproduktivan i izazvati potpuno suprotnu reakciju od željene", upozorava politolog Damir Grubiša.

Potrebu izmjene ugovora s Vatikanom predsjednik Mesić je iznio u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, a opravdao ju je narušenom ekonomskom situacijom u zemlji i člankom 15. Ugovora Hrvatske i Vatikana koji dopušta izmjenu preuzetih obveza ako se bitno promijene prilike Iako to nije naveo, jasno je da Mesić ciljao na obvezu države da s najmanje 300 milijuna kuna godišnje potpomaže rad Katoličke crkve u Hrvatskoj, ne navodeći ni bi li takvu obvezu trebalo skroz ukinuti ili je smanjiti dok ne dođu bolja vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Mesićeve ocjene kako "takav ugovor Vatikan nema ni s jednom drugom zemljom u Europi" proizlazi kako on pledira za još neke promjene u tome međudržavnom dokumentu.

Profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Vladimir Đuro Degan upozorava kako se dvije ugovorne strane moraju dogovoriti ne samo o izmjeni ugovora, nego, kaže, i o tome jesu li nastale okolnosti da se izmjeni ugovora priđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je došlo do bitne promjene okolnosti u odnosu na vrijeme zaključenja ugovora, međunarodni ugovori mogu se mijenjati bez obzira postoje li u njemu takve klauzule ili ne. Budući da vatikansku pravnu službu smatram izvrsnom, a mi takvu nemamo, bilo bi bolje pitanje revizije ne pokretati javno, već tu stvar odraditi u tajnosti", komentirao je za Slobodnu Degan.

Dio pravnih stručnjaka neslužbeno je poručio kako izmjena ugovora s Vatikanom nije stvar struke, nego politike. Kažu da se zna kako se ugovori mijenjaju i tko treba pokrenuti inicijativu. U pravilu, dodaju, ugovorna strana ne treba istrčavati s pokretanjem revizije dok ne zna kakav bi mogao biti stav druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001220616006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo