EK PROZVAO BRANITELJE ZBOG VISOKIH MIROVINA, MEDVED UZVRAĆA: / 'Oni su ranjiva skupina koja živi u iznimno teškim uvjetima'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
8.3.2018.
11:02
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u četvrtak kako smatra neopravdanim kritike koje je uputila Europska komisija (EK) u kojima stoji da su braniteljske naknade i mirovine previsoke, a istodobno je “jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada”.

'Mjere u zakonu su pomoć ranjivoj skupini'

EK u izvješću za 2018. navodi da je Zakon o pravima hrvatskih branitelja otvorio mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, smanjio dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu te proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine. U izvješću se navodi kako su veteranske mirovine u prosjeku dvostruko veće od običnih mirovina. Medved je uoči sjednice Vlade kazao kako su temeljito pročitali stav EK-a i analizirali ono što se odnosi na hrvatske branitelje. Istaknuo je da je od 440 tisuća živih hrvatskih branitelja, njih 82 tisuće nezaposleno, a 62 tisuće blokirano. "Stoga, sve one mjere koje smo u Zakonu o hrvatskim braniteljima ugradili su potpora i pomoć toj ranjivoj skupini", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Omogućavanje rada braniteljima s radnom sposobnošću'

To je populacija koja spada u ukupnu populaciju kojoj trebamo omogućiti kvalitetan život, naglasio je. Mi ni na koji način nismo pridonijeli pogoršanju gospodarske slike u Republici Hrvatskoj i sve mjere koje smo donijeli usklađene su s Ministarstvom financija i s projekcijama u narednim godinama, istaknuo je. Upitan smatra li da su kritike neopravdane rekao je da smatra da su neopravdane kada se govori o populaciji hrvatskih branitelja jer je to populacija koja živi u iznimno teškim i nezavidnim uvjetima. "Posebno želim naglasiti da smo od onoga što je navedeno u preporukama u zakonu ugradili niz mjera o zapošljavanju hrvatskih branitelja na tržištu rada."

Dakle, nastavio je, s jedne strane pomoć onima koji su u teškom stanju i koji su bolesni, a s druge strane omogućavanje rada onima koji imaju odgovarajuću radnu sposobnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo