niz radionica i edukacija / Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

Image
Foto: PR fotografije

U posljednje vrijeme sve se više govori o nedostatku ICT stručnjaka na globalnoj razini, a manjak interesa mladih za studiranjem zanimanja vezanim uz znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku ne izostaje niti u Hrvatskoj.

24.4.2016.
12:35
PR fotografije
VOYO logo

Čak neke pozitivne okolnosti, poput boljih plaća i brže mogućnosti zaposlenja nisu utjecale na povećanje interesa maturanata za studiranjem u ovom području, primjerice na Fakultetu elektrotehnike i računarstva ili srodnim fakultetima. Osim smanjenog interesa studenata za ovim zanimanjima još je porazniji broj studentica koje upisuju ove studije. Tako primjerice FER upisuje u prosjeku samo 23% studentica, a da bi se taj postotak povećao potrebno je raditi na promjeni percepcije kod djece, ali i roditelja te učitelja, kako bi se premostile određene predrasude i stereotipi, primjerice da u „high-tech“ industrijama rade isključivo muškarci.Stoga je upravo cilj projekta podizanje svijesti o značaju uključivanja djece, a posebice djevojaka u područje informacijsko-komunikacijskih tehnologija te promicanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u ICT sektoru. 

(HAKOM), kao predstavnik Republike Hrvatske u Međunarodnoj telekomunikacijskoj zajednici (ITU), nositelj je projekta obilježavanja „Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u“ (eng. „Girls in ICT Day-u“) u republici Hrvatskoj. U promicanju ove inicijative pomažu i partneri projekta Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, tvrtke Ericsson Nikola tesla i IBM Hrvatska te ambasadorice projekta-žene iz akademske zajednice te one na vodećim pozicijama u ICT sektoru (mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT, gospođa Vedrana Miholić, direktorica prodaje CROZ, te gospođa Tanja Pušelj Ostroški, članica uprave IN2 i gospođa prof, dr.sc Željka Car, izvanredna prof. na FER-u).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR fotografije

Ovu globalnu inicijativu pokrenula je Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) 2010. godine, a do danas se obilježava u više od 140 zemalja diljem svijeta, i to četvrtog četvrtka u travnju svake godine. 
Sve aktivnosti koje organizira pojedina zemlja sudionica moguće je pregledati  na službenim stranicama www.girlsinict.org (video i audio zapisi, priopćenja za medije, fotografija i slično).

U tjednu koji je prethodio svečanom obilježavanju „Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u“, održan je se niz radionica za djevojke osnovnih škola grada Zagreba (SmartLumies, IBM radionica, Lego Edukacija, Kriptografija) te posjet grupa učenika kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u ICT tehnologijama,  HAKOM organizira i nagradni natječaj za djevojke pod nazivom „Moj idealni robot“, s krajnjim ciljem širenja svijesti o značaju sudjelovanja djevojaka i žena u području ICT-a. Više informacija o samom natječaju te video najavu možete pronaći na facebook stranici projekta www.facebook.com/CroGirlsICT.

Image
Foto: PR fotografije

Ove godine će se centralna svečanost održati 28. travnja 2016. u Esplanade hotelu u Zagrebu, u sklopu koje će biti održana panel rasprava pod nazivom Digitalno mi dobro stoji - važnost edukacije od najranije dobi. Istraživanja su pokazala da je upravo edukacija od najranije dobi, kroz učenje, igru i zabavu, ključna za poticanje mladih, ne samo djevojaka, na odabir karijere i profesionalnog poziva u tehničkim i prirodoslovnim područjima. Udio djevojaka u ICT sektoru je izrazito mali i djevojke se tradicionalno češće odlučuju za neka druga zanimanja, iako je riječ o vrlo atraktivnom i perspektivnom sektoru. Stoga će ovaj okrugli stol biti posvećen temama vezanim uz važnosti edukacije od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav, tako i kroz različite dodatne, izvannastavne aktivnosti. Poseban naglasak će biti na ulozi industrije u promicanju ICT sektora među mladima, odnosno što društvo općenito može napraviti kako bi potaknulo mlade (djevojke) za budući odabir karijere / profesionalnog poziva u području ICT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka panel rasprave publici će se obratiti Predsjednik Vijeća HAKOM-a, dr.sc. Dražen Lučić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova gospođa  Višnja Ljubičić, dipl. iur te Zrinka Makovac, koordinatorica inicijative „e-skills for Jobs“.
U panel raspravi će sudjelovati  Vedrana Miholić, direktorica prodaje CROZ-a, ambasadorica inicijative eSkills for Jobs  (ujedno nominirana za prestižnu nagradu za žene iz IT-a  - nagradu ECWC (European Celebration of Women in Computing) u kategoriji Social Impact koju po prvi put dodjeljuje Europski centar za žene i tehnologiju (ECWT)), prof. dr. sc. Željka Car (FER) – (govorit će o iskustvu s ICT-om iz perspektive akademske zajednice, o načinima poticanja i promoviranja ICT-a od najranije dobi, projektima i drugim aktivnostima koji bi mogli biti korisni, dobrim i lošim primjerima iz prakse..) , doc. dr. sc. Marija Boban (Pravni fakultet u Splitu), gđa. Katija Rak (IBM) te dr. sc. Ana Sović Kržić (FER / projekt ŠUZA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo