MEĐIMURJE NAJGORA KORONA REGIJA U EUROPI? / Posavec objasni zašto ne testiraju nedjeljom

Image
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Međimurje je po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika najgora regija u Europi; međimurski župan Matija Posavec gostovao je u RTL-u Danas te komentirao situaciju i borbu s koronavirusom

8.12.2020.
20:05
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Međimurski župan Matija Posavec gostovao je u RTL-u Danas i govorio o situaciji s epidemijom koronavirusom u regiji koja je po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika najgora u Europi. Sedam dana imaju pad novooboljelih, ali su i dalje najgora regija u Europi. "Kad testirate tri puta više nego je prosjek Hrvatske i kada ste testirali 30 posto stanovništva Međimurja, kao što je slučaj, kada rezultate brzih antigenskih testova i rezultate kliničke slike bez testiranja ubrajate u službene brojke, onda naravno da je u sustavu velikih brojeva, situacija takva kakva je", rekao je Posavec za RTL. Na pitanje prikazuju li oni pravo stanje, a drugi ne, Posavec je kazao da oni prikazuju sigurno "puno realnije i transparentnije". "Mnogi ne rade da se antigenski testovi i kliničke slike ne prikazuju u službenim statističkim brojkama, a imamo i tri puta više testiranja. Kada bi Hrvatska sutra testirala pola milijuna stanovnika, tek bi onda došla na prosjek Međimurske županije", kazao je Posavec.

Image
U MEĐIMURJU I DALJE MNOGO NOVOZARAŽENIH: /

Većina novih mjera Nacionalnog stožera tamo je već otprije na snazi

Image
U MEĐIMURJU I DALJE MNOGO NOVOZARAŽENIH: /

Većina novih mjera Nacionalnog stožera tamo je već otprije na snazi

Objasnio je da je samo dvoje ljudi testirano preko vikenda zato što su se u Zavodu za javno zdravstvo odlučili da im nedjelja bude samo za hitne slučajeve pa je bilo manje testiranih. "S obzirom da imamo porast hospitalizacija u posljednjih tjedan dana. No to se već danas nadoknadilo kada smo uzeli 580 uzoraka, što će biti danas rekord", kazao je Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivulja pokazuje određeni pad

Rekao je da krivulja za posljednjih šest dana pokazuje određeni pad. "No, ne možete na šest dana je li to trend ili ne. Nitko sretniji od mene, ako je tako. Vidjet ćemo rezultate sutra. Ako na tih 580 testiranih bude do 43 posto novopozitivnih, onda se taj trend nastavlja. Ako bude više, onda ćemo vidjeti što će biti u danima pred nama", kazao je. U Međimurju su škole već devet dana na online nastavi. "Za otprilike tjedan dana možemo vidjeti je li ta mjera dala rezultate", kazao je. Na pitanje kakav je njegov stav radi li Vlada dobar posao kazao je da od Vlade očekuje da promovira solidarnost i pomoć. "Ministar Beroš je u prvom redu danas bio ovdje kako bi dao potporu liječnicima i medicinskim sestrama i nezdravstvenom osoblju", kazao je. "Ne smatram da je ijedan član Zdravstvenog savjeta ili stručnjak svjesno laže", zaključio je Posavec.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo