Fizika prvi put / Maturanti mijenjaju prioritete? Fizika najpopularniji izborni predmet na državnoj maturi

Image

Maturanti su odabrali predmete koje će polagati na državnoj maturi. Prvi put otkad je mature, među izbornim predmetima najviše maturanata izići će na ispit iz fizike

19.2.2017.
13:06
VOYO logo

Politika i gospodarstvo slovila je kao 'najlakši' izborni predmet na državnoj maturi i izbor najvećeg dijela maturanata koji planiraju na, u Hrvatskoj mnogobrojne, društvene i humanističke studije. Međutim, nakon što su završile prijave za ljetni rok, zanimljivo je kako su maturanti 'svrgnuli' Politiku i gospodarstvu s vrha i u najvećem broju prijavili fiziku, znatno zahtjevniji predmet.

Ipak, fiziku traže fakulteti tehničkih područja, na koje je čini se sve veća navala, što je svakako dobar trend. Za fiziku se odlučio 5141 učenik gimnazije, 3303 učenika strukovnih škola i 1222 ostalih pristupnika, doznaje Vecernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađujuće popularna je i biologija, također vrlo zahtjevan ispit na maturi. 

Od obveznih predmeta, maturanti najmanje vjeruju svojem znanju iz matematike, pa je tako više od polovice njih prijavilo osnovnu matematičku razinu. Drukčija je situacija kod hrvatskog i stranog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazatelj je to da buduće generacije studenata razmišljaju dugoročno i biraju studij s obzirom na stanje na tržištu rada, svjesni kako im društveni i humanistički studiji ni izbliza ne garantiraju posao. Zanimanja iz STEM područja, dakle, sve su više na listi maturantskih prioriteta, zaključuje Vecernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo