Maturanti bježe preko 'grane'

Ovogodišnja generacija maturanata još je jedna u nizu koja će svoj maturalac realizirati u inozemstvu.

23.8.2010.
14:00
VOYO logo

Prema podacima putničkih agencija, čak 50 posto maturalnih putovanja već godinama se realizira u Španjolskoj, dok je na drugom mjestu Češka, a slijede Grčka, Nizozemska, Irska te Tunis. Cijene za maturalna putovanja kreću se između 2.500 i 5.000 kuna, a prema iskustvima turističkih djelatnika, na skuplja putovanja u inozemstvo uglavnom se odlučuju gimnazijalci, a rjeđe učenici strukovnih škola.

arti-201005140057006Iako su na inicijativu Hrvatske udruge putničkih agencija uvedeni poticaji koji bi maturante trebali zadržati u domaćem okruženju, pokazalo se da se već ustaljena praksa teško 'lomi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Trežner iz HUPA kao glavnu prepreku u organizaciji maturalnih putovanja vidi termin njihova organiziranja.

"Smatram da se ne radi o tome žele li naši hotelijeri ili ne maturante, nego o tome da ih u vrijeme kada se u najvećoj mjeri ta putovanja organiziraju ne mogu primiti. Radi se još uvijek o špici sezone i nema dovoljno smještajnih kapaciteta. Tako da unatoč tome što možda i postoji želja nekih grupa da svoje putovanje realiziraju u Hrvatskoj, u tom terminu teško da to mogu ostvariti. No, s obzirom da je ovo prva godina primjene poticajnih mjera, nije ni bilo za očekivati da se maturanti u većem broju okrenu domaćim destinacijama. Stoga ove prve godine ne bi trebalo izvlačiti destinacije. Mislim da je najbitnije to što je Ministarstvo uvelo poticaje i shvatilo da postoji loš trend u organizaciji maturalnih putovanja, a sada bi trebalo doraditi te mjere", pojasnio je Trežner za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maturanti traže zabavu, a toga u Hrvatskoj nema

Trežner smatra da tvrdnja da je inozemstvo jeftinije od domaćih destinacija ne drži vodu, nego da se ponovo radi o terminima.

"Normalno da je u ovo vrijeme Prag jeftiniji, jer tko želi sada u Prag ili, pak, tko dolazi u Zagreb. Međutim, u listopadu ili, pak, svibnju Prag je daleko skuplji. Slična je priča i o destinacijama masovnog turizma, poput Lloret de Mara. Naime, za njihove je hotelijere kraj sezone razdoblje kada imaju mogućnost organizacije različitih povoljnijih aranžmana", kazao je Trežner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajući kako nitko maturantima ne želi zabraniti odlazak u inozemstvo, nego da je potrebno samo napraviti raspored tko i kada kamo ide, Trežner je podsjetio kako je turizam dvosmjeran i da zabrana može imati samo negativne učinke na dolazak inozemnih turista. Međutim, ono što treba imati na umu jest da maturanti na svojim putovanjima prvenstveno traže zabavu, što im se u hrvatskim turističkim objektima ne nudi u pretjeranoj mjeri.

To je potvrdila i Varja Crnić Zalokar, ravnateljica Gimnazije Andrije Mohorovičića, procjenjujući kako će upravo iz toga razloga ideja o realizaciji maturalnih putovanja na domaćem terenu teško zaživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši maturanti su se ove godine odlučili za nešto jeftinija putovanja, poput Tunisa i Češke. Destinacija je isključivo odabir djece i roditelja i ništa im se ne može nametati. Ove sam godine pitala učenike jesu li ikada bili u Dubrovniku ili na Korčuli i svi su me čudno gledali. Mnogi od njih nisu nikada bili u inozemstvu ili, pak, nisu bili dalje od Trsta ili Padove, pa maturalno putovanje doživljavaju kao jedinstvenu priliku. Tim više što putničke agencije omogućuju plaćanje putovanja u deset rata. Također odlazak na maturalno putovanje izvan sezone ne smatram baš najsretnijim rješenjem, jer ipak je riječ o četvrtim razredima koje je nezgodno lišiti tjedan dana nastave. Organizirati putovanje za vrijeme proljetnih praznika nikako nije dobro jer čeka ih državna matura, a odlazak u zimskim mjesecima nitko neće htjeti prihvatiti, jer ipak svi traže da je 'gužva' i da se nešto događa", izjavila je ravnateljica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo