ZA SVE JE 'KRIVA' PANDEMIJA? / Rimac od države dobio 52 milijuna kuna za projekt koji je već dvaput prolongirao: 'Rok mu je istekao, a o tome se šuti'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Iako je homologacija trebala biti gotova ovog ljeta, Rimac je zatražio produljenje roka te mu je, zbog pandemije, to odobreno već drugi put

18.10.2021.
11:47
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Tvrtka Rimac Automobili dobila je 52,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava za homologaciju Nevere posredovanjem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Iako je homologacija trebala biti gotova ovog ljeta, Rimac je zatražio produljenje roka te mu je zbog pandemije to odobreno, piše Slobodna Dalmacija.

Na navedeno je upozorila zastupnica Radničke fronte Katarina Peović koja je poslala zastupničko pitanje ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću. "Prema našim informacijama, homologacija nije izvršena iako je prilikom predstavljanja Nevere spominjano da se ide za 'globalnom homologacijom', što god to značilo", kazala je Peović za Slobodnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve kriva pandemija?

A što o cijelom projektu kaže HAMAG-BICRO? Oni govore da "tvrtka Rimac Automobili d.o.o. projektom KK.01.2.1.01.0040 namjerava razviti i homologirati električni superautomobil koji će predstavljati novitet na globalnom tržištu te da će nakon završetka projekta proizvod biti na TRL 8 razini tehnološke spremnosti za komercijalizaciju na globalnom tržištu".

"Cilj stvaranja vlastitog inovativnog proizvoda je ponuditi tržištu jedinstveni proizvod čije je globalno tržište u trenutku prijave projekta procijenjeno na 1036 mil. američkih dolara godišnje te će uspješnim završetkom projekta tvrtka biti spremna za komercijalizaciju supersportskog automobila, kao i baterijskih paketa i infotainment sustava", poručili su iz HAMAG-BICRO-a, dodajući da je za sve kriva pandemija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korisnik je izvijestio da je izvršio sve glavne projektne aktivnosti Razvoj i homologacija supersportskog električnog automobila C2 i Nabavka nematerijalne imovine osim homologacije automobila, što predstavlja finalnu fazu provedbe projekta", poručili su. 

"Korisnik je dana 22. srpnja 2021. dostavio zahtjev za produljenje trajanja projekta do 30. lipnja 2022., a s čime su se složili HAMAG-BICRO (PT2) i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (PT1). Razlog traženog produljenja je nemogućnost dovršenja homologacije vozila zbog otežanih uvjeta uslijed pandemije covida-19", kazali su iz HAMAG-BICRO-a za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA FINANCIJSKA INJEKCIJA /

Kreće isplata milijardi: Prvi dio novca ide Mati Rimcu, evo za koji projekt mu je odobreno 1.5 milijardi kn

Image
VELIKA FINANCIJSKA INJEKCIJA /

Kreće isplata milijardi: Prvi dio novca ide Mati Rimcu, evo za koji projekt mu je odobreno 1.5 milijardi kn

 'Još jedna prazna priča'

Katarina Peović tvrdi da se radi o još jednoj iz "zbirke praznih priča s Matom Rimcem kao glavnim akterom".

"Rok je istekao, a o tome se šuti. Posebno je zanimljivo da je jednom već bio pomaknut pa smo se odlučili obratiti ministru Ćoriću s pitanjem o rezultatima tog projekta. Napominjemo da se, uz homologaciju, u projektu navodi da bi se do 30. lipnja 2020. godine, što je poslije pomaknuto na 30. lipnja 2021. godine, trebali ostvariti i poprilično bajkoviti ciljevi", kazala je Peović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo